Drugsgebruik Marokko verviervoudigd

marokko
15
5 jul '19
Het cannabisgebruik onder 15-17-jarigen is tussen 2013 en 2017 verviervoudigd. De consumptie van XTC is bij dezelfde leeftijdsgroep zelfs verzevenvoudigd.

Tussen 2013 en 2017 is het gebruik van cannabis verviervoudigd bij jongeren tussen de 15 en 17 jaar. Dat werd donderdag bekendgemaakt door Nabil Ben Salah, directeur van de Nationale Commissie voor de Preventie van Verslavingen bij het Ministerie van Volksgezondheid.

Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft verschillende preventiestrategieën voor drugsverslaving aangekondigd. "In eerste instantie moeten we voorkomen dat mensen verslaafd raken, ten tweede moeten we verslaafden helpen met afkicken, en we moeten drugsgerelateerde ziekten stoppen", zegt de directeur van studies en planning bij het ministerie, Mounir Sboui. "We moeten als overheid onze wetten aanpassen, maar er is ook nog veel werk te doen doen op scholen, universiteiten, cafés, en op straat", aldus Sboui.

Sboui prijst vooral het voorbeeld van de Tunesische overheid die verslavingen behandelt met het openen van afkickklinieken. Onlangs heeft de Marokkaanse koning een nieuwe verslavingscentrum geopend in Benslimane. Het centrum is een initiatief van de Mohammed V-stichting en is onderdeel van het nationale programma ter bestrijding van verslavingsproblematiek. Eerder werden in Casablanca, Rabat, Oujda, Nador, Marrakech, Tetouan, Tanger, Fez, Agadir en Meknes soortgelijke centra door de Mohammed V-stichting geopend.

Het nationale programma heeft tot doel jongeren te beschermen tegen het gebruik van drugs, de kwaliteit van de zorg voor verslaafden (met name drugsgebruikers) te verbeteren en de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties bij verslavingsproblematiek aan te moedigen. Het helpt ook families van verslaafden om te gaan met de schadelijke gevolgen van verslavend gedrag.

Legaliseren? In Tunesië heeft een politieke partij de discussie rond de legalisering van cannabis aangewakkerd. De Tunesische partij 'Hezb el Warka' (de partij van het blad) gelooft namelijk dat de legalisering van cannabis het verbruik zal doen verminderen. Volgens Kais Ben Halima, leider van de partij, is de Tunesische staat door gebrek aan budget niet in staat om de jongeren te voorzien van afleiding in de vorm van culturele-, en sport-faciliteiten. In de meest vergeten regio's in Tunesië is het cannabisgebruik onder jongeren tussen 12 en 18 jaar opgelopen tot wel 90%.

Volgens Ben Halima leidt legaliseren ook tot betere regulering en een nieuwe inkomstenbron voor de overheid. Naast consumptiebelastingen kan industriële hennep (Cannabis Sativa) worden gebruik om de economie een impuls te geven. Met hennep kunnen materialen als katoen, plastic, hout, enz. worden vervangen met een recyclebaar een duurzaam alternatief, met volledige inachtneming van de omgeving. Industriële hennep is ook een ecologische brandstof, maar ook van belang voor de papierindustrie en de farmaceutische industrie.

Volgens het 'Collective for the Legalisation of Cannabis', dat een wetsvoorstel heeft ingediend bij de Assemblee of People's Representatives, kan legalisatie van cannabis leiden tot een economische groei van wel 5%. "Dit zal een directe impact hebben op de arbeidsmarkt en creëert 50.000 directe en 100.000 indirecte banen.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
cannabis
drugsgebruik
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi