Regering medeschuldig aan bedreigen moslims Sri Lanka

buitenland
0
5 jul '19
Human Rights Watch beschuldigt de Sri Lankaanse regering van medeplichtigheid bij geweld tegen de moslimgemeenschap

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt dat moslims in Sri Lanka nog dagelijks worden geconfronteerd met misstanden en beschuldigt bovendien de Sri Lankaanse regering ervan buitensporig te zijn tegen moslims. In een verklaring deze week liet HRW in New York weten dat leden van de moslimgemeenschap dagelijks geconfronteerd worden met willekeurige arrestaties en andere misstanden en riep de regering op om de moslimgemeenschap te beschermen tegen geweld.

"Sri Lankaanse moslims worden geconfronteerd met een opleving van schendingen van hun fundamentele rechten en hebben te maken met aanvallen en andere misstanden van boeddhistische nationalisten.", zegt HRW na een reeks interviews met leden van de islamitische gemeenschap. "Sri Lankaanse ambtenaren en politici zouden moeten stoppen met het onderschrijven, negeren of uitbuiten van haatberichten en geweld gericht tegen moslims door leden van de boeddhistische geestelijkheid en andere machtige figuren", aldus de verklaring van HRW.

Paasaanslagen Ten minste 250 mensen werden gedood en meer dan 500 anderen raakten gewond bij een reeks bomaanslagen die gericht waren op kerken en hotels in en rond de hoofdstad Colombo toen christenen de paasmis in april bijwoonden. "De Sri Lankaanse regering heeft de plicht om haar burgers te beschermen en de verantwoordelijken voor de vreselijke paasaanslagen te vervolgen, maar zou de moslimgemeenschap niet moeten straffen voor deze misdaad", zei Meenakshi Ganguly, directeur bij HRW Zuid-Azië.

"Het is van cruciaal belang voor de autoriteiten om snel te handelen om het geweld van de menigte en de bedreigingen en discriminatie tegen moslims te stoppen", voegde ze eraan toe. HRW merkte op dat sinds de bombardementen, de autoriteiten honderden mensen willekeurig hebben gearresteerd en vastgehouden onder contraterrorisme- en noodwetgeving. Sri Lankaanse advocaten "zeiden dat hun cliënten vaak waren gearresteerd zonder enig geloofwaardig bewijs van terroristische betrokkenheid, maar enkel en alleen omdat ze de Koran of andere Arabische literatuur in hun bezit hadden tijdens huiszoekingen".

"De politie heeft herhaaldelijk nagelaten om correct te handelen of daders te vervolgen. Zo zei de manager van een aangevallen moslimbedrijf dat de politie geen arrestaties verrichtte ondanks de overvloed van camerabeelden om de daders te identificeren" aldus de verklaring. 

Anti-islam propaganda "Ambtenaren hebben weinig moeite gedaan om publieke campagnes van religieuze islamofobe figuren te ontmoedigen die de moslimgemeenschap in een kwaad daglicht zetten. Op 15 mei riep Gnanarathana Thero, één van Sri Lanka's oudste boeddhistische monniken, op tot het doodstenigen van moslims en beweerde dat islamitische restaurants een 'sterilisatiemiddel' in het eten stopten om de meerderheid van het boeddhistisch geboortecijfer te onderdrukken".

"Regeringsleiders lijken in plaats van hun plicht te vervullen om moslimburgers te beschermen, zich soms te associëren met boeddhistische nationalistische elementen. Op 23 mei vergaf de president de leider van de nationalistische Bodu Bala Sena-organisatie, Maithripala Sirisena Gnanasara Thero, die al heel lang wordt  geassocieerd met het aanzetten tot dodelijk geweld tegen moslims. De leider is bevrijdt door de president nadat hij minder dan een jaar van de eerder opgelegde 6 jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten".

HRW zei verder dat de regering het strafrecht heeft aangegrepen om vreedzame critici van het Sri Lankaanse boeddhisme te arresteren. "De situatie heeft geleid tot toenemende internationale alarmen over de veiligheid van moslims en andere minderheden. Het etnisch geweld en de mensenrechtenschendingen die veel Sri Lankanen hebben geleden, worden nu tegen moslims gericht", zei Ganguly.

© Anadolu/Marokko.nl 2019
sri lanka
moslims
paasaanslagen
islamofobie
moslimhaat
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?