Tweede Kamer: Motie tegen genocide moslims Myanmar aangenomen

algemeen
0
8 jul '19
De motie van Koopmans (VVD) over de mogelijkheid om Myanmar aan te brengen bij het Internationaal Gerechtshof is aangenomen

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie aangenomen waarin de regering wordt gevraagd de genocide van Myanmar tegen Rohingya-moslims te onderzoeken, om zo de weg vrij te maken voor een zaak bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). De resolutie die de regering verzoekt om steun van andere landen te verzamelen om de zaak te ondersteunen, werd bij meerderheid van stemmen aanvaard.

Rohingya, de meest vervolgde gemeenschap ter wereld, wordt al lang geconfronteerd met wreedheden van de overheid in de westelijke Rakhine-staat Maynamar. Volgens Amnesty International zijn meer dan 750.000 Rohingya-vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, uit Myanmar gevlucht en Bangladesh binnengestroomd nadat de Myanmar-troepen in augustus 2017 het harde optreden tegen de moslimminderheden begonnen.

Volgens een rapport van de Ontario International Development Agency (OIDA) zijn sinds 25 augustus 2017 bijna 24.000 Rohingya-moslims gedood door de strijdkrachten van Myanmar. Ongeveer 18.000 Rohingya-vrouwen en -meisjes werden verkracht door het leger en de politie van Myanmar en meer dan 115.000 Rohingya-huizen werden platgebrand en 113.000 anderen vernield.

© MAROKKO.NL 2019
tweede kamer
myanmar
genocide
rohingya
internationaal gerechtshof
icj
koopmans
vvd
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi