'Landen klagen bij VN over detentie Oeigoeren'

buitenland
1
10 jul '19
Meer dan twintig landen hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de massale detentie van Oeigoeren in de Chinese regio Xinjiang.
Ambassadeurs van 22 staten deden dat via een gezamenlijke brief aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Diplomaten zeggen dat het de eerste keer is dat de kwestie collectief is aangekaart bij de raad in Genève. De brief, die is ingezien door persbureau Reuters, is onder meer getekend door gezanten uit Groot-Brittannië, Japan, Frankrijk, Duitsland en Canada.

Experts en activisten zeggen dat meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims worden vastgehouden in detentiekampen in Xinjiang. Het gaat volgens China om trainingscentra waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd.

China wordt in de brief opgeroepen internationale experts toe te laten tot het gebied, onder wie de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet. Ook wordt Peking gemaand de mensenrechten en fundamentele vrijheden, zoals godsdienstvrijheid, te respecteren.

Een diplomaat zegt tegen Reuters dat de Chinese delegatie woedend is over de brief. De betrokken landen wilden zich naar verluidt niet wagen aan een formele resolutie waarin China op de vingers wordt getikt. Ze vreesden volgens diplomaten voor de reactie van Peking.
© ANP 2019
genève
vn
china
japan
xinjiang
persbureau
mensenrechten
moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi