Marokko keurt wet voor 'islamitisch verzekeren' goed

marokko
36
12 jul '19
Financiële professionals verwachten dat de wet een broodnodige impuls gaat geven aan islamitische diensten in het land.

De Eerste Kamer in Marokko heeft dinsdag een wet goedgekeurd die Islamitische verzekeringen (Takaful) regelt. Bestaande verzekeringsmaatschappijen zullen voortaan Takaful-dochtermaatschappijen kunnen lanceren, zeggen bancaire professionals aan persbureau Reuters. Marokko, het verst ontwikkelde land in Noord-Afrika op het gebied van ontwikkeling van islamitische financiële diensten, heeft sinds begin 2017 vijf islamitische banken die sharia-conforme bankdiensten in het land aan kunnen bieden.

Islamitische banken, in Marokko bekend als 'participerende' banken, vermijden winsten door speculatie en rente. Takaful zal Marokkaanse islamitische banken uitrusten met een levens- en algemeen verzekeringsmechanisme, zei Said Amaghdir, voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor participatieve financiële professionals (AMFP).

Islamitische banken hebben tot dusver onverzekerde vastgoed- en autoleningen uitgegeven (Mourabaha) voor een totaalsom van 6 miljard DH, zei Amaghdir. Maar om voor Takaful-verzekeraars winstgevend te zijn, is er behoefte aan toegang tot kapitaalmarkten, zei Amaghdir, en doet hij een beroep op de toezichthouder van de beurs (AMMC) om maatregelen goed te keuren die Sharia-conforme investeringen door Takaful-verzekeraars mogelijk maken.

"We hebben in Marokko behoefte aan een instantie die zorgt voor een betere coördinatie tussen de verschillende toezichthouders: centrale bank, toezichthouder op verzekeringen (ACAPS) en beursregulator (AMMC) om processen te versnellen," zei hij.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
takaful
islamitisch baniekeren
sharia
mourabaha
said amaghdir
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi