Rotterdam wil Turken laten inburgeren

algemeen
72
12 jul '19
De gemeente Rotterdam wil Turken die zich vestigen in de stad actief benaderen om een inburgeringscursus te volgen.

Het kabinet laat de juridische mogelijkheden onderzoeken om ook voor Turken inburgering te verplichten, maar Rotterdam wil daar niet op wachten. Volgens de gemeente komen jaarlijks 250 tot 350 Turken naar Rotterdam om te trouwen. "Er komt zo'n grote groep vrouwen naar hun man. Als we ze geen aandacht geven, dan raken ze jarenlang geïsoleerd. Deze vrouwen gaan bijvoorbeeld niet aan het werk. We willen deze slechte cirkel doorbreken", zegt wethouder Bert Wijbenga (VVD).

De wethouder realiseert zich dat een vrouw weerstand kan krijgen van haar man als ze wil inburgeren. "Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig. Dit is Nederland en daarom zeg ik tegen de vrouwen: doe mee. Het kan thuis misschien even schuren, dan hoort dan bij de emancipatie."

Rotterdam wil volgend jaar beginnen met de cursussen. "We respecteren de wet, er komt geen dwang. Maar we gaan deze vrouwen opzoeken en verleiden om toch mee te doen omdat ze er een beter leven door kunnen krijgen", zegt Wijbenga. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van professionele bureaus die de vrouwen kunnen benaderen op plekken waar ze komen.

© ANP 2019
rotterdam
ottomaanse rijk
inburgeren
turken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi