Rotterdam wil Turken laten inburgeren

algemeen
72
12 jul 12:41
De gemeente Rotterdam wil Turken die zich vestigen in de stad actief benaderen om een inburgeringscursus te volgen.
Het kabinet laat de juridische mogelijkheden onderzoeken om ook voor Turken inburgering te verplichten, maar Rotterdam wil daar niet op wachten. Volgens de gemeente komen jaarlijks 250 tot 350 Turken naar Rotterdam om te trouwen. "Er komt zo'n grote groep vrouwen naar hun man. Als we ze geen aandacht geven, dan raken ze jarenlang geïsoleerd. Deze vrouwen gaan bijvoorbeeld niet aan het werk. We willen deze slechte cirkel doorbreken", zegt wethouder Bert Wijbenga (VVD).

De wethouder realiseert zich dat een vrouw weerstand kan krijgen van haar man als ze wil inburgeren. "Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig. Dit is Nederland en daarom zeg ik tegen de vrouwen: doe mee. Het kan thuis misschien even schuren, dan hoort dan bij de emancipatie."

Rotterdam wil volgend jaar beginnen met de cursussen. "We respecteren de wet, er komt geen dwang. Maar we gaan deze vrouwen opzoeken en verleiden om toch mee te doen omdat ze er een beter leven door kunnen krijgen", zegt Wijbenga. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van professionele bureaus die de vrouwen kunnen benaderen op plekken waar ze komen.
© ANP 2019
rotterdam
ottomaanse rijk
inburgeren
turken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
iran
openbaar vervoer
bosnië en herzegovina
palestina
om
teheran
terrorisme
golf
genocide
den haag
atlasleeuwen
casablanca
frmf
tanger
marrakech
ajax
politie
spanje
eredivisie
mohammed vi
rabat
moord
afrika cup
dgsn