53% van de Marokkanen denkt dat corruptie is toegenomen

marokko
56
15 jul '19
Volgens recent onderzoek denkt 53% van de Marokkanen dat de corruptie in Marokko de afgelopen 12 maanden is toegenomen.

Dat blijkt uit een onderzoek in 2019 van AfroBarometer en de internationale NGO Transparency International. Uit het rapport blijkt ook dat 31% steekpenningen heeft betaald aan medewerkers van de openbare dienst.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 74% van de ondervraagden vindt dat de overheid laag scoort bij het aanpakken van corruptie en 49% is van mening dat de gewone burger een verschil kan maken in de strijd tegen corruptie.

Het onderzoek is de grootste en de meest gedetailleerde ter wereld en had betrekking op 47.000 Afrikaanse burgers uit 35 verschillende Afrikaanse landen, waaronder 1200 Marokkanen. Het doel was om de opvattingen en ervaringen rondom omkoping en corruptie in de verschillende landen te achterhalen. Het rapport geeft aan dat Marokkanen denken dat omkoping het meest voorkomt onder parlementsleden, waarbij 41% denkt dat Kamerleden steekpenningen heeft ontvangen. De Kamerleden werden op de voet gevolgd door de premier (39%), plaatselijke overheidsfunctionarissen (38%) en overheidsfunctionarissen (37%).

Buiten de politiek gaf 28% aan dat zakenlieden steekpenningen, rechters en andere leiders (26%), politie (24%) en overheidsorganisaties (22%). Religieuze leiders hadden met 11% het laagste percentage.

De hoogste percentages omkoping op het Afrikaanse continent werden geregistreerd in de Democratische Republiek Congo (80%), gevolgd door Liberia (53%) en Sierra Leone (52%). De laagste percentages werden geregistreerd op Mauritius (5%), Botswana (7%) en Kaapverdië (8%)

Hoewel 49% denkt dat gewone mensen een verschil kunnen maken in de bestrijding ervan, geven de belangrijkste bevindingen van het rapport aan dat de corruptie in Afrika in de lift zit. De statistieken trekken de integriteit van openbare ambtenaren in twijfel, ondanks de vele inspanningen van overheden om de trend te doorbreken.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
onderzoek
corruptie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?