VN: Israël vastberaden op nog meer landjepik

buitenland
3
15 jul '19
De 52-jaar lange bezetting van Palestina door Israël is 'een belediging van het moderne internationale recht', zegt VN-expert

De speciale VN-rapporteur over de situatie in Palestina heeft op vrijdag zijn bezorgdheid geuit over het gebrek aan verantwoordingsplicht ten aanzien van de mensenrechten in Palestina, en zei verder dat Israël nadere territoriale annexatie inzag.

Michael Lynk's opmerkingen kwamen na zijn bezoek aan Amman in Jordanië. Lynk werkte daar samen met Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties, omdat Israëlische autoriteiten hem de toegang tot Palestina hebben ontzegd.

"De Verenigde Naties hebben op talloze gelegenheden verklaard dat de Israëlische nederzettingen illegaal zijn, dat de annexatie van Oost-Jeruzalem onwettig is en dat de schendingen van de mensenrechten van de Palestijnen in strijd zijn met internationale verdragen en afspraken," zei Lynk. Het toegangsverbod van Israël is in tegenstelling tot de verplichtingen van Israël als VN-lid.

"Nu is het de tijd voor de internationale gemeenschap om Israël volledig verantwoordelijk te houden voor al haar acties, en om te bepalen of de rol van Israël als bezetter de felrode lijn heeft overschreden naar illegaliteit." Iedere vrijdag protesteren Palestijnen over de door Israël bezette delen op de Westelijke Jordaanoever en om te protesteren tegen het decennialange Israëlische beleid om alleen joodse nederzettingen te bouwen op het in beslag genomen Palestijnse land.

Volgens schattingen leven 640.000 joodse kolonisten momenteel in 196 verschillende nederzettingen, welke zijn gebouwd met de goedkeuring van de Israëlische regering, en meer dan 200 koloniale "buitenposten", zonder goedkeuring gebouwd over de gehele Westelijke Jordaanoever. Internationale wetgeving beschouwt de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, als "bezet gebied" en beschouwt alle Joodse nederzetting-opbouwende activiteiten daar als illegaal.

Sinds de start van de protesten meer dan een jaar geleden, zijn tientallen demonstranten gedood, en nog eens duizenden gewond, door Israëlische troepen die in de buurt van de bufferzone zijn ingezet.

© Anadolu 2019
israel
genocide
palestina
vn
gazastrook
westelijke jordaanoever
jeruzalem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?