Turkije maakt zich zorgen over aanvallen op moskeeën in Duitsland

buitenland
18
16 jul 9:31
De islamitische gemeenschap heeft ook in Duitsland te maken met racistische dreigingen en bommelding
Turkije heeft zijn bezorgdheid geuit over de recente racistische bommelding aan het hoofdkwartier van de Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DITIB) en moskeeën in Duitsland.

In een schriftelijke verklaring zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag dat dergelijke bedreigingen gericht waren op het verstoren van de vrede van de Turkse gemeenschap die in Duitsland woonde. De verklaring drong er bij de Duitse autoriteiten ook op aan om het nodige onderzoek in te stellen. Het ministerie waardeerde echter ook snelle inspanningen van lokale Duitse veiligheidsdiensten om veiligheidsmaatregelen tegen dergelijke aanvallen te nemen.

De grootste moskee van Duitsland in de westelijke stad Keulen had dinsdag ook een bommelding ontvangen. "Als daders niet voor het gerecht worden gebracht, als ze niet verantwoordelijk worden gehouden, zou het niet mogelijk zijn om dergelijke aanvallen te stoppen", vertelde Kazim Turkmen, voorzitter van de DITIB, dinsdag eerder aan persbureau Anadolu.

Onze oosterburen zijn de afgelopen jaren getuige geweest van toenemende gevallen van islamofobie, aangewakkerd door de propaganda van extreemrechtse partijen. Meer dan 100 moskeeën en religieuze instellingen werden in 2018 aangevallen in Duitsland. Daarnaast heeft de politie vorig jaar 813 haatmisdrijven tegen moslims geregistreerd, waaronder beledigingen, bedreigende brieven en fysieke aanvallen. Ten minste 54 moslims raakten gewond bij die aanvallen.

Duitsland, met een bevolking van 81 miljoen inwoners, heeft de op een na grootste moslimbevolking in West-Europa, na Frankrijk. Van de bijna 4,7 miljoen moslims in het land zijn er 3 miljoen van Turkse afkomst. In Duitsland wonen zo'n 480.000 Marokkanen.
© Anadolu 2019
duitsland
moslims
racisme
turkije
moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
mocromaffia
jemen
saoedi-arabië
nabil b
advocaat
psv
ridouan taghi
israël
benjamin netanyahu
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi