Hamas prijst Russische inspanningen voor Palestijnse zaak

buitenland
4
18 jul '19
Rusland kan een positieve bijdrage leveren aan het Palestijnse conflict, zegt Hamas-functionaris, Mousa Mohammed Abu Marzouk

Een hooggeplaatst lid van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas prees woensdag de Russische inspanningen om te bemiddelen tussen Palestina en Israël. Mousa Mohammed Abu Marzouk zei op een persconferentie in Moskou dat Rusland de machtsverhoudingen in de regio herstelde. Abu Marzouk veroordeelde echter het beleid van sommige Arabische staten en zei dat ze handelden tegen de Palestijnse belangen.

"Rusland vormt een tegenwicht voor de VS in de regio, en herstelt zo het evenwicht." Ook heeft Rusland goede betrekkingen met de meerderheid van de Palestijnse oppositiegroepen en kan het bijdragen aan de inter-Palestijnse hereniging. Daarnaast is het ook belangrijk dat Rusland invloed heeft in Israël", zei hij.

Abu Marzouk, die gesprekken voerde met Mikhail Bogdanov, de Russische vice-minister van Buitenlandse Zaken, stelde de blokkade van de Gazastrook door de Israëlische strijdkrachten aan de orde. Tijdens de gesprekken zei hij dat Rusland zijn standpunt met betrekking tot de oplossing van het Palestijns-Israëlische probleem opnieuw bevestigde. Verwijzend naar Israëlische aanvallen in de Gazastrook, zei Abu Marzouk dat elke agressie op brede schaal moet worden geprotesteerd.

"De ene heeft een bom, de andere is ongewapend, we moeten onze stem verheffen tegen de sterke, die hun kracht gebruikt tegen de zwakken," zei hij. Hij herinnerde er ook aan dat, afgezien van de reguliere Israëlische luchtaanvallen, de Gazastrook ook lijdt onder een tekort van basisbehoeften.

"De blokkade van de Gazastrook begon in 2007. We mogen geen voedsel of medicijnen importeren. Onze werkloosheid is opgelopen tot 70%, mensen lijden aan het gebrek aan water, de infrastructuur wordt vernietigd en sociale voorzieningen werken niet eer. We hebben slechts 4-6 uur per dag elektriciteit, soms 8 uur, maar soms 2 uur" zei de ambtenaar.

Gevraagd naar de weigering van Hamas om deel te nemen aan het plan dat in 1994 in Oslo was uitgewerkt, wat de oprichting van twee staten binnen de grenzen van 1967 suggereerde, zei Abu Marzouk dat het plan tegen 1999 twee staten zou creëren. "Dat gebeurde niet en daarom koos Hamas voor het pad van verzet tegen de Israëlische bezetting" zei hij.

De Palestijns-Israëlische onderhandelingen stortten in april 2014 in, nadat Israël de nederzettingenactiviteiten niet stopzette en weigerde de tweestatenoplossing op basis van de grenzen van vóór 1967 te accepteren. Israël deed ook afstand van de belofte om Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen vrij te laten.

© Anadolu 2019
palestina
rusland
hamas
mousa mohammed abu marzouk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?