Indonesië haalt uit naar Israël en roept op tot boycot

buitenland
6
18 jul '19
Indonesië veroordeelde met klem de Israëlische schendingen in Jeruzalem en riep op tot een boycot tegen Israëlische goederen

"Pogingen om de schendingen van Israël te stoppen moeten consistent zijn maar ook directe economische gevolgen hebben", zegt de vice-minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië vandaag. Tijdens een buitengewone ministeriële bijeenkomst van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) in Jeddah, Saoedi-Arabië op woensdag, verklaarde de plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Abdurrahman Mohammad Fachir dat de acties van Israël de mogelijkheid van een toekomstige tweestatenoplossing hebben ondermijnd.

Fachir benadrukte dat het voor OIC-landen belangrijk was om de wettelijke status van Jeruzalem onder internationaal recht te behouden en riep leden op om Israël te wijzen op haar schendingen. "Als lid van de huidige UNESCO-directie roept Indonesië alle OIC-lidstaten op om de status van de stad Jeruzalem te handhaven en te beschermen" zei hij.

Fachir drong er bij het pan-moslimorgaan ook op aan om de dialoog te openen met gematigde gemeenschappen in Israël. "We moeten alle niveaus van de samenleving betrekken die dezelfde opvattingen delen, de gematigde moslimgemeenschap, christenen en joden," onderstreepte hij.

Boycot op nederzettingsproducten Fachir onderstreepte dat pogingen om Israël te stoppen consistent moeten worden uitgevoerd, voornamelijk door maatregelen met directe economische impact. Fachir heeft het OIC-secretariaat en het Islamitische bureau voor de Boycot van Israël opgeroepen onmiddellijk een lijst op te stellen van producten die in illegale Israëlische nederzettingen zijn geproduceerd, "als basis voor de leden om een boycotbeleid te implementeren."

Na de bijeenkomst hebben de lidstaten een gezamenlijke verklaring afgelegd over hun steun voor de Palestijnse strijd, in overeenstemming met de resoluties die zijn afgesproken op de 46e OIC-top in Abu Dhabi in maart 2019 en de 14e OIC-top in Mekka afgelopen mei.

Leden hebben onder meer besloten een datum te bepalen voor een conferentie om fondsen te werven voor de implementatie van een ontwikkelingsplan voor Jeruzalem, de Israëlische schending tegen Palestina en het belang van Jeruzalem in de internationale schijnwerpers te brengen en het OIC een mandaat te geven om juridische procedures te overwegen tegen Israël in internationale instellingen.

Naast Indonesië woonden de OIC-lidstaten Turkije, Palestina, Saoedi-Arabië, Jordanië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Bangladesh, de Maldiven en Qatar de vergadering bij met ministers of hoge functionarissen.

© Anadolu 2019
indonesie
israel
palestina
boycot
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?