Hamas-delegatie ontmoet Iraanse functionarissen in Teheran

buitenland
23
24 jul '19
De hooggeplaatste hamas-delegatie kwam maandag bijeen met de hoogste leider van Iran, Ali Khamenei

Een vooraanstaande delegatie van de verzetsbeweging Hamas uit Palestina heeft dinsdag gesprekken gevoerd met adviseurs van de hoogste leider van Iran en het hoofd van de Hoge Nationale Veiligheidsraad van Iran, meldt Iraanse media (IRNA). Tijdens de ontmoeting met Saleh al-Arouri, plaatsvervangend leider van Hamas, en president Ali Shamkhani van de Iraanse Hoge Nationale Veiligheidsraad, beschreef het 'Deal of the Century'-plan van de VS als 'mislukt'.

Shamkhani verwees ook naar een aantal Arabische landen, zonder deze bij naam te noemen, en zei dat ze hebben geprobeerd de Palestijnse verzetsbeweging en de belangrijkste aanhangers van Palestina te verdelen. "Het bleek dat hun leiders in contact staan ​​met de zionistische vijand" ​​voegde hij eraan toe.

"De relatie van de Islamitische Republiek Iran met het Palestijnse volk is diepgeworteld en wordt elke dag sterker" citeerde IRNA de Hamas-delegatie in verwijzing naar de gesprekken van maandag met de hoogste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei. "Hamas zal de Palestijnse rechten blijven handhaven en weigert concessies te doen aan welk recht dan ook, ongeacht de druk op de Palestijnse verzetsbeweging," zei Hamas in een verklaring na het bezoek dinsdag. "Beide partijen benadrukken dat de Amerikaanse en Israëlische houding een bedreiging vormt voor de regio in het algemeen, en de Palestijnse zaak in het bijzonder" leest de verklaring van Hamas.

De banden tussen Hamas en Teheran koelden af na de uitbarsting van het conflict in Syrië in 2011. Teheran koos ervoor het regime van Bashar al-Assad te steunen, Hamas koos er voor de tegenstanders van het regime te steunen. In 2017 zeiden meerdere Hamas-functionarissen dat de betrekkingen met Iran weer werden hervat zoals voorheen.

© MAROKKO.NL 2019
iran
teheran
hamas
palestina
israel
vs
deal of the century
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?