Beveiliger ziet als eerste toe op burkaverbod

algemeen
0
30 jul 15:09
Het is de beveiliger die donderdag als eerste met het burka/nikab-verbod wordt geconfronteerd.
Hij of zij zal de draagster verzoeken om de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen. De politie wordt pas in het uiterste geval ingeschakeld. Elk openbaar gemeentelijke gebouw als stadswinkel, stadhuis of stadsloket heeft gastvrouwen en -heren en beveiligers.

De woordvoerders van de vier grote steden meldden dat vanaf donderdag die beveiligers de eerste zijn die het burka/nikab-verbod gaan handhaven. "Een beveiliger op een stadsloket zal de persoon vragen de gezichtsbedekking te verwijderen. Mocht de persoon dat niet doen dan verzoekt de beveiliger de persoon het gebouw te verlaten, "laat de woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema dinsdag weten. "De politie wordt pas ingeschakeld als iemand dan nog niet het gebouw wil verlaten."

In ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen en openbaar vervoer is het vanaf donderdag niet meer toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen. De Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, in de volksmond burkaverbod, treedt dan in werking.

Openbaar vervoer
Voor het openbaar vervoer (ov) is het handhaven van het burkaverbod complex. De buschauffeur of conducteur is de eerste die met een burkadraagster wordt geconfronteerd. In tegenstelling tot hoe gemeenten dat doen, handhaven zij niet. De negen vervoersbedrijven van Nederland gaan in eerste instantie registreren, aldus Predo Peters. Hij is voorzitter van branchevereniging OVNL en voert namens de negen ov-bedrijven het woord. "We geven deze gegevens door aan politie. Stel dat op een bepaalde lijn gezichtsbedekkende kleding wordt gesignaleerd dan kan daar een gerichte controle op plaats gaan vinden."

De insteek van Peters is verder om het openbaar vervoer veilig te laten plaatsvinden: "Alles is gericht op de-escalatie en het ongehinderd laten rijden van treinen, bussen, trams en metro’s. Een buschauffeur kan een draagster wijzen op het verbod, maar heeft verder geen enkele bevoegdheid. Burka’s zijn overigens nooit een probleem geweest in het ov. Er is geen reden dat dat na donderdag wel het geval zal zijn."
© ANP 2019
openbaar vervoer
femke halsema
burkaverbod
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
jemen
saoedi-arabië
mocromaffia
nabil b
ridouan taghi
israël
advocaat
benjamin netanyahu
cl
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi