Wapenverkoop VS aan Saoedi-Arabië kan doorgaan

buitenland
0
30 jul '19
In de Amerikaanse Senaat is geen tweederdemeerderheid om een veto van president Donald Trump te verwerpen. Dat veto van Trump kwam tegen een wet die een wapenverkoop aan Saoedi-Arabië afwees.

Het Amerikaanse bedrijf Raytheon kan daardoor raketten aan de Saoedi's gaan leveren ter waarde van ruim 8 miljard dollar (7,1 miljard euro). De Senaat stemde vorige maand voor een wet tegen de verkoop van Amerikaanse wapens aan Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Die uitslag kwam onverwacht omdat de Republikeinen de meerderheid in de Senaat hebben en het plan voor wapenverkoop de goedkeuring had van president Donald Trump. De president sprak dan ook zijn veto uit over de wet.

De mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië, het bloedige militaire optreden van het land in Jemen en de de moord op de Saudisch-Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi op het Saoedisch consulaat in Turkije waren voor enkele Republikeinen de reden om samen met de Democratische oppositie tegen wapenleveranties te stemmen.

© ANP 2019
saoedi-arabië
trump
verenigde staten
turkije
jamal khashoggi
jemen
wapenverkoop
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi