Dader schietpartij Gilroy is extremist

buitenland
0
30 jul '19
De 19-jarige Santino William Legan die in Californië op een knoflookfestival om zich heen schoot en drie jonge mensen vermoordde

De dader verzond voor hij de misdaad pleegde een extremistische boodschap in sociale media, meldden Amerikaanse media. Hij doodde een kind van zes, een meisje van dertien en een twintiger. De media gaan ervan uit dat boodschappen die onder de naam Santino William Legan zijn verzonden van de schutter zijn die op het knoflookfestival in Gilroy, ten zuiden van San Francisco, in het wilde weg om zich heen schoot. Hij verwondde ook vijftien mensen voor hij door de politie werd doodgeschoten.

Legan prijst een omstreden boek uit 1890 aan, 'Macht is recht, of het overleven van de sterkste'. Dat werk valt onder meer gelijkheidsbeginselen, grondrechten, vrouwenrechten, het christendom en de democratie aan. Het boek stelt dat het 'Angelsaksische ras' superieur is en brengt antisemitische standpunten naar voren. Het is geschreven onder het pseudoniem Ragnar Readbeard en was enige tijd verboden in de VS. Legans vader zou een boxer zijn die zijn vier zoons ook leerde boxen. Het automatische wapen dat Legan gebruikte was deze maand legaal in Nevada aangeschaft.

Officieel is over het motief van de schutter nog niets bekend. Hij komt uit de buurt en zou zich in sociale media "Italiaans-Iraans" noemen. Toch noemt hij halfbloeden minderwaardig. De politie meldt dat de dader kennelijk op het terrein kwam door een hek te forceren. Uit verklaringen van sommige getuigen kwam naar voren dat hij mogelijk een handlanger had. Die is niet gevonden.

© ANP 2019
politie
gilroy
californië
san francisco
nevada
aanslag
christendom
verenigde staten
extremist
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi