'AD zet aan tot geweld tegen moslimas met burka'

algemeen
14
31 jul '19
In het artikel geeft de krant antwoord op vier vragen omtrent het burkaverbod in Nederland.

Het Algemeen Dagblad ligt onder vuur nadat de krant in een artikel burgers adviseert zelf in te grijpen als ze zich storen aan een moslima met een burka. De krant kaart in het artikel eerst aan dat de brancheorganisatie heeft aangegeven dat OV-medewerkers geen actie zullen ondernemen tegen moslima's met een burka. De krant geeft ook aan dat het openbaar ministerie en de politie hebben aangegeven geen prioriteit te geven aan het handhaven van het burkaverbod.

Desondanks vindt de redactie van het Algemeen Dagblad het nodig te benadrukken dat burgers zelf kunnen overgaan tot arrestatie als ze een moslima met een burka tegenkomen op een plek waar de gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan. Het AD geeft aan dat burgers de moslima 'tegen de grond kunnen houden' om te voorkomen dat deze 'de benen neemt'.

Vanaf 1 augustus is het verboden om gezichtsbedekkende kleding als een burka, nikab, integraalhelm of bivakmuts te dragen in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Het Algemeen Dagblad spreekt in het artikel echter niet over het 'tegen de grond houden' van personen met een helm of bivakmuts, maar enkel over moslima's met een burka. Het artikel van het AD roept dan ook verontwaardigde reacties op bij verontruste burgers die vinden dat de krant zo aanzet tot gewelddadig optreden tegen de vrouwen.

Ook Geert Wilders is er als de kippen bij om zijn volgers te wijzen op hun 'rechten'.

Verbod Vanaf 1 augustus kunnen vertegenwoordigers van de overheid en vervoerders iemand die het burkaverbod overtreedt daarop wijzen en vragen de gezichtsbedekkende kleding te verwijderen of het pand of vervoermiddel te verlaten. Pas als dat verzoek wordt genegeerd, kan de politie worden ingeschakeld.

Het nieuwe verbod raakt naar schatting 200 tot 400 vrouwen in Nederland die een nikab dragen, een sluier die het hele gezicht bedekt. Er staat 150 euro boete op overtreding van de nieuwe wet.

© MAROKKO.NL 2019
burkaverbod
algemeen dagblad
racisme
nikab
peter winterman
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi