VN wil sancties tegen bedrijven leger Myanmar

buitenland
0
5 aug 12:13
Onderzoekers van de Verenigde Naties hebben opgeroepen tot internationale sancties tegen bedrijven in handen van Myanmarese legerleiders.
Die kunnen de opbrengsten uit die ondernemingen gebruiken om mensenrechtenschendingen te financieren, zeggen de experts. Uit het onderzoek blijkt dat legerleiders de eigenaar zijn van Myanmar Economic Holdings Limited en Myanmar Economic Corporation. Die hebben samen zeker 120 dochterondernemingen die zich bezighouden met uiteenlopende activiteiten, zoals toerisme, verzekeringen en mijnbouw.

Dergelijke bedrijven steunden het machtige leger in 2017 met omgerekend bijna 9 miljoen euro tijdens het bloedige optreden in de deelstaat Rakhine, waar honderdduizenden leden van de Rohingya-minderheid op de vlucht zijn gedreven.

De onderzoekers zeggen dat tientallen buitenlandse bedrijven banden hebben met het zakelijke imperium van het leger. Zij "lopen het risico dat ze een bijdrage leveren aan, of in verband worden gebracht met, schendingen van mensenrechten en internationale humanitaire wetgeving", waarschuwt het onderzoeksteam.

Het leger van Myanmar begon in augustus 2017 met een strafexpeditie tegen de islamitische minderheid. Meer dan 700.000 Rohingya vluchtten naar het buurland Bangladesh.
© ANP 2019
myanmar
rechten van de mens
genocide
moslims
verenigde naties
mijnbouw
rakhine
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
verenigde staten
iran
championsleague
benjamin netanyahu
verenigd koninkrijk
gazastrook
frankrijk
jemen
israel
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
moord
afrika cup
rabat
eredivisie
daesh
mohammed vi