Separatisten Jemen akkoord met wapenstilstand

buitenland
1
11 aug '19
De separatisten in het zuiden van Jemen die het presidentieel paleis in havenstad Aden in handen hebben gekregen, zijn akkoord gegaan met een staakt-het-vuren dat werd voorgesteld door Saoedi-Arabië.

De separatisten veroverden zaterdag naast het paleis ook alle legerkampen in die zuidelijke stad. Daardoor dreigt volgens experts een burgeroorlog binnen een burgeroorlog. De Jemenitische overheid verdenkt de Verenigde Arabische Emiraten van het steunen van de couppoging.

De internationale coalitie die geleid wordt door Saoedi-Arabië heeft de separatisten opgeroepen om zich terug te trekken uit het paleis en andere strategische punten in de stad. "Wij roepen de zuidelijke separatisten op om zich terug te trekken en de oude stellingen in te nemen", zei een woordvoerder van de coalitie. Of dat ook gebeurt nu de separatisten akkoord zijn gegaan met de wapenstilstand, is niet bekend.

Aden is de zetel van de regering van president Hadi, die zelf overigens in Saoedi-Arabië zou zijn. De regering bevond zich voorheen in hoofdstad Sanaa, maar die is in 2014 onder de voet gelopen door Houthi-opstandelingen. De jarenlange strijd heeft geleid tot een humanitaire crisis in het straatarme land.

De zuidelijke separatisten maakten onderdeel uit van de coalitie tegen de Houthi's, maar het kwam de afgelopen dagen tot gevechten met troepen die Hadi steunen. Het Jemenitische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een staatsgreep.

De opstandelingen lijken het presidentieel paleis zonder slag of stoot in handen te hebben gekregen. Een ooggetuige meldt dat hij tientallen bewakers zag vertrekken. De separatisten willen het zuiden van Jemen weer afscheiden van de rest van het land. Zuid-Jemen was tot 1990 een onafhankelijke staat.

© ANP 2019
sanaa
houthi's
vae
saoedi-arabië
aden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi