'Saudi Aramco mogelijk snel naar de beurs'

economie
14
11 aug '19
Het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco, de grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, maakt mogelijk op korte termijn zijn debuut op de beurs.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt op basis van bronnen dat de grootste beursgang van een bedrijf ooit volgend jaar al zou kunnen plaatsvinden. Er bestaat al langer veel onduidelijkheid rondom het uit 2016 daterende plan, omdat de Saoedi's een definitief besluit telkens maar voor zich uit lijken te schuiven. Vorig jaar gingen er nog geruchten dat de stekker uit de beursgang zou zijn getrokken.

De krant noemt verschillende redenen voor het versneld uitrollen van de beursplannen. De markten zouden momenteel positief reageren op de onderneming, gelet op de succesvolle plaatsing van obligaties eerder dit jaar. Verder zou de woede over de moord op journalist Jamal Khashoggi enigszins zijn geluwd.

2000 miljard dollar
Het bedrijf zei eerder te streven naar een notering in eigen land en een notering op een internationale beurs. Volgens de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman is de waarde van de onderneming een slordige 2000 miljard dollar.

Gelet op de financiële resultaten die in april werden gepubliceerd zou het concern, afgezet tegen de prestaties van branchegenoten, circa 1200 miljard dollar waard zijn. Komende week geeft de onderneming naar verluidt inzage in de cijfers.

De plannen voor de beursgang, ondersteunen de strategie van Saudi-Arabië om de economie minder afhankelijk te laten zijn van de olie-industrie. Het land wil meer geld steken in de ontwikkeling van nieuwe industrieën ook om de werkgelegenheid aan te jagen. Verder wil het land buitenlandse investeerders aantrekken.

© ANP 2019
mohammad bin salman
jamal khashoggi
wall street
saoedi-arabië
saudi aramco
obligatie
verenigde staten
beursgang
ipo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi