Aanslag Noorse moskee behandeld als terreur

buitenland
46
11 aug '19
De politie in Noorwegen behandelt de aanval op een moskee in de plaats Baerum zaterdagavond als een "poging tot een terroristische daad".

"Uit onderzoek is gebleken dat de dader extreemrechtse opvattingen heeft", aldus een politiewoordvoerder. Ook zou de 20-jarige verdachte vijandig staan tegenover migranten en sympathie hebben voor de Noorse nazi-collaborateur Vidkun Quisling (1887-1945). De verdachte zelf weigert een verklaring af te leggen. Hierdoor is zijn motief nog steeds niet bekend.

Bloedvergieten
De Noor was gewapend met twee jachtgeweren en een pistool zaterdagavond de al-Noor-moskee in Baerum binnengegaan. Waarschijnlijk wilde de dader meer bloedvergieten in de moskee veroorzaken, maar er waren slechts drie gelovigen aanwezig. Een van hen was in staat om de aanvaller te overmeesteren, die vervolgens werd gearresteerd. Beide mannen raakten lichtgewond.

Later werd het lichaam van een vrouw gevonden in het huis van de verdachte. Zij is familie van hem. De 20-jarige wordt ervan verdacht haar te hebben gedood.

Eid ul-Adha
Volgens berichten in de media had de man eerder de terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, geprezen. Daarbij schoot een rechts-extremist in maart 51 mensen dood.

Na de aanval kondigde de Noorse politie aan haar aanwezigheid te vergroten bij andere moskeeën in het land. Er zijn echter geen "concrete bedreigingen", aldus de nationale politieleiding zondag.

Zondag bezocht de Noorse minister-president Erna Solberg leden van de gemeenschap in Baerum, die zich in een hotel hadden verzameld om Eid ul-Adha te vieren.

© ANP 2019
noorwegen
oslo
erna solberg
aanslag
extreemrechts
terrorisme
moskee
vidkun quisling
nieuw-zeeland
christchurch
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi