Israëlische troepen vallen Palestijnen aan in Al-Aqsa moskee (video)

buitenland
22
11 aug '19
Israëlische troepen vielen zondag Palestijnse gelovigen aan in het Al-Aqsa moskee-complex in Oost-Jeruzalem.

Hulporganisatie Rode Halve Maan zegt dat 61 Palestijnen gewond zijn geraakt, van wie er 15 naar het ziekenhuis moesten, nadat Israëlische troepen de moskeegangers aanvielen met rubberen kogels, traangas en wapenstokken.

"Een aantal Palestijnen raakte gewond tijdens botsingen met Israëlische troepen in de Al-Aqsa-moskee," zei Firas al-Dibs, woordvoerder van de door Jeruzalem geleide Religious Endowments Authority in Jeruzalem. "De Palestijnen raakten gewond toen deze probeerden te voorkomen dat Joodse kolonisten de heilige moskee bestormen," voegde hij toe.

De Israëlische politie kon eerder op de dag voorkomen dat Israëlische kolonisten de Al-Aqsa-moskee bestormden, berichtten Israëlische media. De Waqf Foundation in Jeruzalem besloot om de Eid-gebeden uit te stellen tot 07.30 uur in plaats van 6.30 uur, om de oproep van kolonisten om de Al-Aqsa te bestormen aan te pakken in de zogenaamde "herinnering aan de vernietiging van de tempel". De Al-Aqsa moskee staat onder toezicht van het Jordanese 'Waqf Foundation' en is verantwoordelijk voor de rust op islamitische en christelijke heilige plaatsen in Jeruzalem.

Extremistische joodse organisaties, alom bekend als 'Tempelberggroepen', hadden gedurende deze week opgeroepen tot massale invallen op de Al-Aqsa moskee. Tienduizenden Palestijnen waren naar de moskee gegaan op de eerste dag van het Offerfeest, die valt dit jaar samen met de joodse rouwdag Tisja Beav. De Tempelberg, waar de al-Aqsa-moskee staat, is ook voor joden een heilige plaats.

Landjepik Israël heeft illegaal Oost-Jeruzalem, waar de Al-Aqsa moskee is gevestigd, bezet sinds de Arabisch-Israëlische oorlog van 1967, een daad die nooit door de internationale gemeenschap is erkend. In 1980 annexeerde Israël de hele stad en claimde het als de 'eeuwige en onverdeelde' hoofdstad van de zelfbenoemde Joodse staat. Voor moslims vertegenwoordigt Al-Aqsa 's werelds derde heiligste plek na Mekka en Medina. Joden verwijzen van hun kant naar het gebied als de 'Tempelberg', bewerend dat het in de oudheid de plaats was van twee Joodse tempels. Internationaal recht blijft zowel de Westelijke Jordaanoever als Oost-Jeruzalem beschouwen als bezet gebied.

© MAROKKO.NL 2019
palestina
israel
jeruzalem
eid ul-adha
al-aqsa moskee
tempelberg
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?