'VS waarschuwen Grieken om Iraanse tanker'

buitenland
11
20 aug 8:58
De Verenigde Staten hebben Griekenland gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen als een Iraanse supertanker daar hulp krijgt.
Dat zou volgens een functionaris op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezien kunnen worden als steun aan een terreurorganisatie. De bron zegt dat de tanker de Iraanse Revolutionaire Garde, die door de VS wordt gezien als terroristische organisatie, assisteerde door ruwe olie naar Syrië te brengen. Washington zou inmiddels de Griekse regering en havens aan de Middellandse Zee hebben benaderd.

De VS moesten eerder met lede ogen toezien hoe de autoriteiten in Gibraltar de supertanker lieten gaan, ondanks de uitspraak van een Amerikaanse rechtbank. Die had opdracht gegeven het schip in beslag te nemen. Het vaartuig lijkt nu onderweg te zijn naar Kalamáta in Griekenland.

De tanker had de naam Grace 1, maar is inmiddels omgedoopt tot Adrian Darya 1. Het schip was begin juli bij Gibraltar in beslag genomen omdat het ruwe olie zou vervoeren naar Syrië en daarmee Europese sancties zou schenden. Iran beloofde later dat de lading niet naar Syrië zou worden gebracht.
© ANP 2019
iran
griekenland
gibraltar
iraanse revolutionaire garde
kalamáta
syrië
terrorisme
gibraltar
olietanker
grace 1
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
caf
verenigde staten
iran
championsleague
benjamin netanyahu
verenigd koninkrijk
gazastrook
frankrijk
jemen
israel
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
spanje
moord
afrika cup
rabat
eredivisie
daesh
mohammed vi