VS en China zien opleving Daesh in aantal regio's

buitenland
0
20 aug '19
De Verenigde Staten en China zien in sommige gebieden een opleving van terreurorganisatie Daesh. Dat lieten beide landen dinsdag onafhankelijk van elkaar weten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo erkende dat militanten van Daesh in sommige regio's aan kracht winnen, maar tekende hierbij aan dat het vermogen van de militante groep om aanvallen uit te voeren is afgenomen.

"Het is ingewikkeld. Er zijn zeker plaatsen waar Daesh vandaag krachtiger is dan drie of vier jaar geleden", zei Pompeo in een interview met het CBS-programma 'This Morning'. Maar hij zei tegelijk dat het kalifaat van Daesh in Syrië niet meer bestaat en dat het vermogen om aanslagen te plegen sterk is afgenomen.

Aanslag huwelijksfeest
Pompeo noemde het plan om Daesh in de regio te verslaan met tachtig andere landen zeer succesvol. Hij waarschuwde echter dat er altijd het risico is van een heropleving van "radicale islamitische terroristische groeperingen", waaronder al-Qaeda en Daesh.

De terreurgroep claimde deze week nog de verantwoordelijkheid voor een zelfmoordaanslag op een huwelijksfeest in de Afghaanse hoofdstad Kabul, waarbij zaterdag 63 mensen om het leven kwamen en 182 gewond raakten.

De Chinese gezant bij de Verenigde Naties in Genève wees dinsdag ook op het gevaar voor een heropleving van Daesh in Syrië en riep op tot snelle voortgang in het politieke proces tussen de regering-Assad en de oppositie. "Er bestaat nu een gevaar dat terroristische organisaties zoals IS nieuw leven worden ingeblazen, we zien enkele tekenen", vertelde de Chinese speciale gezant Xie Xiaoyan.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© ANP 2019
daesh
syrië
verenigde staten
terrorisme
al qaida
afghanistan
kabul
mike pompeo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi