Libanon: Israëlische droneaanval is oorlogsverklaring

algemeen
1
26 aug '19
De president van Libanon heeft woedend gereageerd op een incident met drones bij hoofdstad Beiroet. Staatshoofd Michel Aoun sprak in een ontmoeting met VN-gezant Jan Kubis van een oorlogsverklaring.

Het leger zei eerder dat twee Israëlische drones zondagochtend vroeg het luchtruim bij de hoofdstad waren binnengevlogen. Eén van die onbemande toestellen zou een doelwit hebben getroffen in een bolwerk van de Hezbollah-beweging. Die is zeer invloedrijk in Libanon en heeft nauwe banden met Iran, de aartsvijand van Israël.

"De gebeurtenissen komen neer op een oorlogsverklaring", zei president Aoun maandag volgens een verklaring van zijn kantoor. "Dit geeft ons de mogelijkheid gebruik te maken van ons recht onze soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit te verdedigen."

Escalatie
Premier Saad al-Hariri zei op zijn beurt dat de Libanese regering een "gevaarlijke escalatie" wil voorkomen. Wel riep hij de internationale gemeenschap op de "flagrante schending" van de Libanese soevereiniteit te veroordelen. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor het incident overigens niet opgeëist.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence herhaalde maandag dat zijn land vierkant achter Israël staat. Hij deed dat na een "geweldig" gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

"De Verenigde Staten steunen het recht van Israël zich te verdedigen tegen acute gevaren", schreef Pence op Twitter. Hij zei niet op welke "acute gevaren" hij doelde. "Onder president Donald Trump zal Amerika altijd zij aan zij staan met Israël", vervolgde hij.

© ANP 2019
drone
mike pence
israël
iran
donald trump
verenigde staten
jan kubiš
benjamin netanyahu
regering
libanon
beiroet
michel aoun
saad hariri
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi