Spanje verwijdert prikkeldraad grens Ceuta en Melilla

marokko
2
27 aug '19
Het initiatief maakt deel uit van het moderniseringsprogramma van het beveiligingssysteem aan de Spaans-Marokaanse grenzen.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een tijdsplanning kenbaar gemaakt voor het verwijderen van prikkeldraad van de grens met Ceuta en Melilla. Volgens El País moet het prikkeldraad rond de hekken tussen Marokko en de twee Spaanse enclaves vóór het einde van het jaar worden verwijderd.

In januari 2019 kondigde de Spaanse regering haar voornemen aan om de beruchte hekken te verwijderen die "mensenlevens in gevaar brengen in plaats van aanvallen aan de grenzen voorkomen", meldde Spaanse dagblad El Mundo. Enkele weken later legde de Spaanse regering uit dat ze het prikkeldraad zouden vervangen door een ander materiaal, om de veiligheid te waarborgen zonder mensen te verwonden. Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde ook aan dat ze de hekken zouden optrekken, waardoor ze een hoogte van 10 meter zouden bereiken.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zal een budget van 32,7 miljoen euro besteden aan de verbetering van de infrastructuren en beveiligingssystemen in de grensovergangen tussen Ceuta en Melilla. De plannen omvatten onder meer het moderniseren van sensoren, bewakingscamera's en het implementeren van een gezichtsherkenningssysteem.

Officiële gegevens van Spaanse autoriteiten hebben geregistreerd dat 3.344 niet-begeleide minderjarigen uit de MENA-regio in Ceuta aankwamen in 2018. Waarvan 3.302 jongens en 42 meisjes. Velen komen uit de naburige steden Tetouan en Tanger in het noorden van Marokko. In april 2019 meldde de Spaanse nieuwszender ABC nog dat de Spaanse autoriteiten een daling van 52% registreerden in het aantal irreguliere migranten in de periode van april 2018 tot en met april 2019. Het aantal succesvolle pogingen tot illegale migratie via Ceuta en Melilla namen ook af, van 1.085 in 2018 tot slechts 226 in 2019.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
spanje
ceuta
melilla
migratie
grenst
beveiligingssysteem
prikkeldraad
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi