Amerikaanse cyberaanval op Iran

buitenland
0
29 aug '19
e Verenigde Staten hebben op 20 juni een cyberaanval op Iran uitgevoerd, meldt de krant The New York Times. Een belangrijk computersysteem van de Revolutionaire Garde, de Iraanse elitetroepen, zou daarbij uit de lucht zijn gehaald.

Een militair communicatienetwerk ligt sindsdien plat. Iran zou het getroffen systeem hebben gebruikt zich te beschermen tegen schepen die via de Perzische Golf langs Iran varen. Met de gegevens kon Iran beslissen welke tankers moesten worden aangevallen en waar. Dat zeggen bronnen van The New York Times.

Iran zou nog steeds bezig zijn om gegevens te herstellen en militaire communicatie weer in de lucht te krijgen. Iran heeft daar meer werk aan dan de Verenigde Staten hadden verwacht, aldus de bronnen.

Washington en Teheran zijn aartsvijanden. De twee landen zijn ook verwikkeld in een cyberconflict dat ergens tussen oorlog en vrede in hangt.

De Amerikaanse cyberaanval gebeurde op dezelfde dag dat president Trump een echte aanval op het laatste moment afblies. Gevechtsvliegtuigen zouden al onderweg zijn geweest om wraak te nemen voor het neerhalen van een Amerikaanse drone door Iran.

© ANP/Marokko.nl 2019
perzische golf
donald trump
verenigde staten
iran
teheran
cyberaanval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?