Uraniumvoorraad Iran verder gegroeid

buitenland
7
30 aug '19
De voorraad verrijkt uranium van Iran is weer een stuk groter geworden dan afgesproken in het nucleaire akkoord van 2015.

De stof is ook nog eens hoger verrijkt dan overeengekomen binnen het nucleair akkoord. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA bracht de cijfers vrijdag naar buiten. De IAEA meldde in juli al dat de overeengekomen grens van 202,8 kilogram uranium was overschreden. Bijna twee maanden later heeft het land een voorraad van 241,6 kilogram. Bovendien wordt het met 4,5 procent steeds hoger verrijkt.

President Donald Trump stapte met de VS eind vorig jaar uit het akkoord en voerde sancties in tegen het Islamitische land, de actie van de VS was tegen het zere been van veel Europese landen. Iran besloot de productie van uranium te verviervoudigen omdat het land wil dat de VS de sancties verlichten. Zo niet, dan zou Iran deels uit het nucleaire akkoord stappen.

Voor het akkoord met de westerse mogendheden had Iran de beschikking over uranium dat 20 procent verrijkt was. Om hoogverrijkt uranium te kunnen gebruiken in kernwapens moet het percentage worden opgeschroefd naar ongeveer 90.

© ANP 2019
internationaal atoomenergieagentschap
iran
uranium
atoomakkoord
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi