Holocaust homo-monument sleept overheid voor de rechter (video)

marokko
0
3 sep '19
Oliver Bienkowski, de initiatiefnemer van het Holocaust-monument in de provincie Al-Haouz heeft een procedure tegen de Marokkaanse staat ingeleid

De eigenaar van het project heeft de Marokkaanse staat opgeroepen tot stopzetting van de sloop en eist compensatie voor materiële en immateriële schade. Bienkowski, van het Duitse bedrijf PixelHelper, wordt daarbij bijgestaan door jurist Isaac Charia. Volgens Charia is het monument een kunstwerk en valt deze binnen het kader van de vrijheid van meningsuiting, beschermd door de Marokkaanse grondwet en internationale conventies. Daarnaast merkte de jurist op dat het complex werd gebouwd op een privéterrein en dat zijn cliënt duidelijk maakte dat "het monument niets van doen heeft met enige zionistische of politieke propaganda".

De Marokkaanse overheid probeert Bienkowski het land uit te zetten omdat deze geen legaal verblijfsdocument heeft. Het gerechtelijke onderzoek richtte zich ook op beschuldiging van het stelen van elektriciteit door PixelHelper voor haar "humanitaire" project. Het complex zou naar verluidt elektriciteit aftappen van openbare straatverlichting. Daarnaast onderzoekt men ook het gebruik van internet via de satelliet door de initiatiefnemer. Onderzoekers denken dat Bienkowski daarmee lokale wetgeving en monitoring door nationale veiligheidsinstanties wilde omzeilen.

De bouw van het eerste Holocaust monument in Noord-Afrika begon weken geleden en zorgde voor grote weerstand bij Marokkaanse activisten. Het project werd later door de autoriteiten gesloopt nadat het ministerie van Binnenlandse Zaken had bevestigd dat voor de bouw geen vergunning was afgegeven.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
marrakech
holocaust
monument
ait faska
ouarzazate
oliver bienkowski
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi