Netanyahu wil annexatie Jordaanoever

buitenland
9
10 sep '19
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de kiezers circa een week voor de stembusgang beloofd het grensgebied van het door Israël bezette Palestina en buurland Jordanië te annexeren.

Het gebied aan de oever van de rivier de Jordaan is al tientallen jaren stevig in handen van de bezetters, maar volgens Netanyahu heeft hij steun van de Verenigde Staten gekregen om die Palestijnse gebieden aan de oostelijke rand van wat de Westelijke Jordaanoever wordt genoemd, bij Israël in te lijven. De kiezers moeten dan volgens hem volgende week op hem stemmen. Het plan van de Israëlische premier zorgt internationaal voor ophef.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties zei dat dit het vredesproces niet helpt. "Een dergelijk vooruitzicht zou verwoestend zijn voor het potentieel van hernieuwde onderhandelingen, regionale vrede en de essentie van een tweestatenoplossing", stelt hij.

Ook de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken en een Palestijnse woordvoerder vinden dat de plannen van Netanyahu een oplossing in het gebied dwarsbomen. "Hij ruïneert niet alleen de tweestatenoplossing, hij ruïneert alle kansen op vrede", zegt de Palestijnse politica Hanan Ashrawi.

De Verenigde Staten werken al langere tijd aan een nieuw vredesplan voor de regio. Volgens een regeringsmedewerker blijft het Amerikaanse beleid richting Israël en de Palestijnse gebieden ongewijzigd. Pas na de verkiezingen zal Amerika het vredesplan ontvouwen.

© ANP 2019
palestina
verenigde staten
benjamin netanyahu
israël
annexatie
bezetting
gazastrook
hanan ashrawi
jordanië
westelijke jordaanoever
verkiezingsbelofte
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?