Arabische Liga en Zweden veroordelen verkiezingsbelofte Netanyahu

buitenland
2
11 sep 16:06
De verklaring van de Israëlische premier ondermijnt de kans op vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse vredesproces, zegt de Arabische Liga
Arabische ministers van Buitenlandse Zaken veroordeelden dinsdag de plannen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de Jordaanvallei te annexeren als een 'gevaarlijke' ontwikkeling. Het nieuwe plan van Netanyahu zal de kansen op vooruitgang in het vredesproces ondermijnen, aldus de ministers van Buitenlandse Zaken in de Arabische Liga in een verklaring na het bijwonen van een buitengewone vergadering in Caïro om de laatste aankondiging van de Israëlische leider te bespreken. Het besluit zal alle fundamenten van de vredesregeling met de Palestijnen torpederen, aldus de verklaring.

Netanyahu zei dat Israël zijn soevereiniteit over de Jordaanvallei en andere nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zal opleggen als hij de verkiezingen van volgende week wint. Ongeveer 70.000 Palestijnen, samen met 9.500 Joodse kolonisten, wonen momenteel in de Jordaanvallei, een groot en vruchtbaar stuk land die een kwart van de Westelijke Jordaanoever uitmaakt. Israël beweert dat de vallei van vitaal belang is voor zijn veiligheid en heeft consequent het idee verworpen om enig deel ervan af te staan ​​in een toekomstige regeling met de Palestijnen.

Eerder deze maand hernieuwde Netanyahu een belofte om alle nederzettingenblokken op de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren. "Met Gods hulp zullen we Joodse soevereiniteit toepassen op alle nederzettingen, als onderdeel van het land Israël en als onderdeel van de staat Israël," zei hij.

Zweden
De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Zweden veroordeelde dinsdag ook de "ongelukkige verklaring" van de Israëlische premier. Een 'tweestatenoplossing' moet een voorwaarde zijn voor een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse probleem, zei Ann Linde tegen de staatsomroep SVT. De EU en de internationale gemeenschap zeggen dat de beslissing van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tegen het internationale recht is, zei ze. Eerder veroordeelde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken ook al de verkiezingsbelofte van Netanyahu.

Illegaal
Ongeveer 650.000 Israëlische joden wonen momenteel in meer dan 100 nederzettingen gebouwd sinds 1967, toen Israël de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem bezette. De Palestijnen willen met deze gebieden, samen met de Gazastrook, een toekomstige Palestijnse staat stichten. Internationaal recht beschouwt de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem als "bezette gebieden" en beschouwt alle Joodse nederzettingenbouw daar als illegaal.
© MAROKKO.NL 2019
israel
palestina
benjamin netanyahu
gazastrook
westelijke jordaanoever
zweden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
verenigde staten
jemen
saoedi-arabië
advocaat
ridouan taghi
mocromaffia
nabil b
israël
islamitisch onderwijs
benjamin netanyahu
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi