Saoedische vrouwen trotseren kledingvoorschriften (video)

buitenland
20
13 sep '19
In Saoedi-Arabië is het voor vrouwen niet toegestaan ​​om in het openbaar te verschijnen zonder abaya, het lange zwarte gewaad.

Meerdere Saoedische vrouwen hebben zich 'bevrijdt' van de Saoedische kledingvoorschriften door de traditionele abaya te verwerpen. De 33-jarige Mashael Al Jajoud is één van die vrouwen die het debat op sociale netwerken aanwakkerde door onlangs zonder abaya te verschijnen in een winkelcentrum in Riyadh.

Al Jouloud deelde in juli al een filmpje op Twitter waarin ze vertelde dat ze niet welkom was in een winkelcentrum omdat ze 'onfatsoenlijk gekleed' was. In het filmpje droeg de Saoedische vrouw een witte blouse en een lange zwarte broek.

Al Jouloud is niet de eerste die de kledingvoorschriften tartte, andere Saoedische vrouwen begonnen eerder met het dragen van 'westerse kleding' en moedigden de vrouwelijke bevolking van Saoedi-Arabië aan hetzelfde te doen. Manahel Al Otaibi, een Saoedische activiste, zei in een online bericht dat ze vier maanden in Riyadh heeft gewoond zonder ooit een abaya te dragen. "Ik wil leven zoals ik wil, vrij en zonder beperkingen. Niemand mag me dwingen iets te dragen dat ik niet wil.", vertelde ze.

Kroonprins Mohammed bin Salman In een interview met CBS TV liet Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman doorschemeren dat het koninkrijk de kledingvoorschriften voor vrouwen zou versoepelen. "De wetten zijn heel duidelijk en vastgelegd in de wetten van de sharia: dat vrouwen, net als mannen, fatsoenlijke en respectvolle kleding moeten dragen.", zei de kroonprins. "Dit zegt echter niet dat dit specifiek een zwarte abaya of zwart gezichtsbedekking moet zijn. Het is volledig aan de vrouw om te beslissen welk type fatsoenlijke en respectvolle kleding ze kiest om te dragen.", vervolgde hij.

Saoedi-Arabië heeft de afgelopen jaren een scala aan hervormingen aangekondigd om de vrijheden van het Saoedische volk te vergroten. In augustus publiceerde Saoedi-Arabië een aantal besluiten waardoor vrouwen, ouder dan 21 jaar, een paspoort kunnen aanvragen en kunnen reizen zonder de toestemming of aanwezigheid van een voogd. Voorheen moesten vrouwen toestemming vragen aan hun voogd, meestal hun vader of echtgenoot, om te trouwen, een paspoort aan te vragen of het land te verlaten.

© MAROKKO.NL 2019
saoedi-arabie
riyadh
kledingvoorschrift
abaya
vrouwenemancipatie
mashael al jajoud
vision 2030
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi