Houthi's dreigen met meer aanvallen Saoedi-Arrabië

buitenland
0
16 sep 12:03
De Jemenitische Houthi-rebellen sluiten meer aanvallen op olie-installaties in Saoedi-Arabië niet uit. Die infrastructuur kan volgens een woordvoerder van de opstandelingen op "ieder moment" opnieuw worden bestookt.
Hij roept buitenlanders op het gebied te verlaten. De woordvoerder eist dat de Saoediërs hun "agressie" in Jemen staken. Saoedi-Arabië staat aan het hoofd van een coalitie die daar al jaren strijdt tegen de opstandelingen. Die hebben in Jemen onder meer hoofdstad Sanaa veroverd. Ze hebben de afgelopen jaren ook herhaaldelijk raketten afgevuurd op doelen in het veel grotere buurland.

De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanvallen van zaterdag. Toen zijn belangrijke olie-installaties in Saoedi-Arabië aangevallen, kennelijk met drones. De olieprijs schoot vervolgens omhoog.

Geen bewijs
De Verenigde Staten zeggen dat er geen bewijs is dat de aanvallen vanuit Jemen zijn uitgevoerd. Minister Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken) wees dit weekend met een beschuldigende vinger naar Iran, een regionale rivaal van Saoedi-Arabië. Teheran reageerde woest op de beschuldigingen.

Internationaal wordt bezorgd gereageerd. "We hopen dat beide partijen zich terughoudend opstellen en samen kunnen waken over de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten", zei een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze noemde het onverantwoordelijk om beschuldigingen te uiten tot grondig onderzoek is gedaan.

Het Verenigd Koninkrijk noemde de aanvallen een "schending van internationale wetgeving". Minister Dominic Raab (Buitenlandse Zaken) zei ook dat nog niet helemaal duidelijk is wie verantwoordelijk is.
© ANP 2019
verenigde staten
jemen
midden-oosten
saoedi-arabië
teheran
houthi's
sanaa
iran
mike pompeo
dominic raab
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
algerije
chan 2020
houcine ammouta
chan2020
berkane
racisme
eredivisie
halilhodzic
lokaal marokko
psv
atlasleeuwen
frmf
casablanca
politie
marrakech
team marokko
tanger
ajax
iran
golaso
spanje
daesh
dgsn
moord
mohammed vi