Ultimatum islamitische hogeschool om rector

algemeen
0
16 sep 18:58
De Islamic University of Applied Sciences Rotterdam (IUASR) moet binnen drie maanden afstand nemen van discriminerende uitspraken van haar rector.
Gebeurt dat niet dan wordt de hogeschool niet langer erkend, zegt onderwijsminister Ingrid van Engelshoven. Rector Ahmet Akgündüz heeft met zijn woorden haat gezaaid, concludeert een commissie die zich in opdracht van de minister over de uitlatingen boog. Akgündüz verklaarde op de Turkse televisie onder meer dat vijanden van de Turkse staat volgens de Koran de doodstraf mogen krijgen. Hij doelde daarmee op aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen, een van de belangrijkste mikpunten van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Volgens Akgündüz zitten zij achter de mislukte staatsgreep in Turkije van 2016. "Jullie mogen met deze lui doen wat jullie willen", zei de rector verder over de coupplegers.

De IUASR moet op de website en met een advertentie in een landelijke krant duidelijk maken dat zij niet achter de uitspraken staat. De Rotterdamse onderwijsinstelling is dat vooralsnog echter niet van plan. Zij heeft het ultimatum aan de rechter voorgelegd.

Driehonderd studenten
Aan de IUASR kunnen studenten een bachelor islamitische theologie en een master geestelijke verzorger volgen. Vorig jaar telde de hogeschool naar eigen zeggen ongeveer driehonderd studenten.

Van Engelshoven noemde de uitlatingen van Akgündüz vorig najaar "verschrikkelijk". Ze vroeg daarop een oud-rechter, een discriminatiedeskundige en een onderwijsjurist om te beoordelen of die inderdaad niet in de haak waren. De rector hield tot dusver vol dat hij niet zijn eigen mening over de toestand in Turkije gaf, maar slechts de Koran uitlegde.
© ANP 2019
turkije
ingrid van engelshoven
ahmet akgündüz
islamitisch onderwijs
islamic university of applied sciences rotterdam
iuasr
fethullah gülen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
gabon
vriendschappelijk
vahid halilhodžić
turkije
syrië
islamitisch onderwijs
cornelius haga lyceum
racisme
golaso
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi