Marokko roept op tot onmiddellijke actie tegen Israël

buitenland
0
16 sep '19
Marokko roept de internationale gemeenschap op onmiddellijke actie te ondernemen om een ​​eind te maken aan de schending van de rechten van Palestijnen door Israël

De oproep werd gedaan door Mounia Boucetta, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, en was met name gericht aan de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad. In een toespraak tijdens het spoedberaad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) zondag in Jeddah, Saoedi-Arabië, pleitte Mounia Boucetta voor een tweestatenoplossing en herinnerde eraan dat de Israëlische agressie de tweestatenoplossing ondermijnt en internationale inspanningen om het vredesproces nieuw leven in te blazen belemmert. 

De staatssecretaris benadrukte dat "deze aanhoudende schendingen een constante bron van spanning, extremisme, haat en instabiliteit in het Midden-Oosten veroorzaken". Ze herhaalde de krachtige veroordeling van het Marokkaanse koninkrijk van de recente verkiezingsbelofte van de Israëlische premier Benyamin Netanyahu over de annexatie van de Jordaanvallei en andere nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Voor Boucetta vertegenwoordigen deze verklaringen "een gevaarlijke escalatie" en een nieuwe schending van het internationale recht.

De staatssecretaris herhaalde ook de niet aflatende steun van Marokko aan het Palestijnse volk en hun afwijzing van elke inbreuk op hun rechten door in de eerste plaats de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat naar de grenzen van 4 juni 1967.

Ze voegde eraan toe dat de Palestijnse kwestie en Al Quds "centraal zullen staan ​​in het conflict in het Midden-Oosten en de aandacht van de OIC", die werd opgericht voor de verdediging van de rechten van het Palestijnse volk, en herinnerde aan het speciale belang van koning Mohammed VI, voorzitter van het Al-Quds-comité, om de zaak van de Palestijnen te verdedigen.

Spoedberaad OIC
Als voorzitter van de 14e islamitische top heeft Saoedi-Arabië afgelopen woensdag opgeroepen tot een spoedberaad van de OIC om de verkiezingsbelofte van Netanyahu te bespreken en een urgent actieplan te ontwikkelen om die belofte tegen te gaan.

Israëlische premier Netanyahu zei dinsdag dat Israël zijn soevereiniteit over de Jordaanvallei en andere nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever zal opleggen als hij de Israëlische verkiezingen van volgende week wint.

© MAROKKO.NL 2019
palestina
benjamin netanyahu
israël
annexatie
bezetting
gazastrook
westelijke jordaanoever
mounia boucetta
oic
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi