EU roept op tot vaststellen van feiten achter aanval op Saoedische olie

buitenland
9
16 sep '19
De EU herhaalde maandag dat het belangrijk is om de feiten vast te stellen achter de drone-aanvallen op twee olie-faciliteiten van het staatsbedrijvenoliemaatschappij Saudi Aramco in Saoedi-Arabië.

"Het is belangrijk om de feiten duidelijk vast te stellen en vervolgens de verantwoordelijkheid voor deze betreurenswaardige aanval te bepalen. Dit blijft ons standpunt", zei woordvoerster Maja Kocijancic van de EU op het gebied van Buitenlandse Zaken.

Kocijancic merkte op dat de EU zondag een verklaring heeft uitgegeven waarin staat dat de aanslagen een reële bedreiging vormen voor de regionale veiligheid. "Tegelijkertijd herhalen we onze oproep voor maximale terughoudendheid en escalatie in deze gespannen tijd," voegde ze eraan toe. De woordvoerster zei dat de aanslagen het lopende werk aan de-escalatie en dialoog ondermijnen.

Maandag claimden Houthi-rebellen in Jemen de verantwoordelijkheid voor de aanslagen. Sinds 2015 vecht de door Saoedi-Arabië geleide coalitie tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen. Duizenden Jemenieten werden gedood en stuwden het land naar de rand van hongersnood.

De met raketten gewapende drones van de Houthis werden de afgelopen maanden gericht op strategische doelen in Saoedi-Arabië. De ballistische raketten van de Houthis worden meestal onderschept door de Saoedische luchtverdedigingssystemen. De Amerikaanse regering beschuldigde Iran van het leiden van de aanslagen, terwijl Saoedi-Arabië de resultaten van het onderzoek afwacht. Iran ontkent alle betrokkenheid.

© MAROKKO.NL 2019
houthi's
saudi aramco
jemen
riyad
iran
saoedi-arabië
maja kocijancic
europese unie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi