'Inspectie positief over terroristenafdeling'

algemeen
0
16 sep 20:32
De twee speciale terroristenafdelingen (TA) in de gevangenissen in Vught en in De Schie in Rotterdam functioneren goed. De inspectie Justitie en Veiligheid is positief over het regime en het personeel, zo staat in haar rapport.
De begeleiding van gedetineerde mannen en vrouwen met een extremistisch gedachtegoed, is maatwerk. Medewerkers van de TA's hebben speciale vaardigheden en kwaliteiten ontwikkeld, de omgang met de gedetineerden is respectvol en er wordt voldoende gewerkt aan de terugkeer in de samenleving, aldus de inspectie. Van 2016 tot en met 2018 verbleven er 115 mannen en acht vrouwen, gescheiden van elkaar.

Op de afdelingen wordt erop ingezet de betrokkenen hun radicale ideeën te laten varen. Of dat werkelijk lukt of dat ze zich alleen maar goed gedragen tijdens detentie en slechts doen alsof ze afstand van hun radicale standpunten hebben genomen, weet de inspectie niet. Daarvoor is wetenschappelijk onderzoek nodig.

Ronselen
De twee afdelingen zijn opgericht in 2006, toen bleek dat radicale lieden in gewone gevangenissen medegedetineerden ronselden voor de jihad. Wel ziet de inspectie het risico dat betrokkenen op de TA's elkaar (beter) leren kennen en juist radicale ideeën uitwisselen. De professionals moeten daar scherp op zijn, stelt de inspectie.

Bovendien moeten de TA's, de reclassering en de gemeenten hun onderlinge communicatie verbeteren over de mogelijke veiligheidsrisico's die gedetineerden opleveren.

Het onderzoek liep in het najaar van 2018. Na die tijd kwam de TA in Vught in opspraak toen bleek dat de terrorismegevangenen jihadistische boeken konden lezen en schietspelletjes konden spelen. Die zijn inmiddels weggehaald, aldus de inspectie.
© ANP 2019
vught
schie
communicatie
onderzoek
terroristenafdeling
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
vahid halilhodžić
libië
oujda
vriendschappelijk
turkije
gabon
stade honneur
psv
syrie
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi