Naar Spanje op opblaasbare boten (video)

marokko
0
17 sep '19
Een video waarin te zien is hoe Marokkaanse tieners Spanje proberen te bereiken met opblaasbare boten wordt massaal gedeeld.

De video werd gepubliceerd dood de Spaanse krant El Faro de Ceuta en benadrukt de risico's die de jongeren nemen om Europa te bereiken in hun zoektocht naar een beter leven. "In Marokko is er geen toekomst voor de jeugd, daarom ontsnappen ze en zijn ze bereid alles te riskeren om Spanje te bereiken," aldus de krant.

Zowel Spanje als Marokko kampen met onregelmatige migratieproblemen. In augustus kwamen 13.326 irreguliere migranten aan in Spanje, bijna 9.000 minder dan in de zelfde periode vorig jaar, meldt Malaga Hoy. 

Eerder meldden we al dat Spanje een bedrag van €26 miljoen gaat betalen aan Marokko, in de vorm van hulpmiddelen en apparatuur. De toekenning is geen hand-out maar maakt deel uit van de €140 miljoen die de Europese Commissie aan Marokko heeft beloofd om de kosten die Marokko maakt bij de grensbewaking met Europa te compenseren. Marokko roept al jaren op tot een gedeelde verantwoordelijkheid om de stroom van illegale migratie aan beide kanten te beteugelen.

In een interview in augustus met het Spaanse El Diario zei Khalid Zerouali, directeur migratie en grensbewaking voor het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat "grensbeveiliging de verantwoordelijkheid is van alle landen en dus alle landen moeten bijdragen om de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit effectief te maken".

Marokkaanse veiligheidsdiensten maakten in augustus bekend dat sinds begin dit jaar zo'n 57.000 illegale migratiepogingen zijn verhinderd.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
spanje
migratie
ceuta
melilla
grenscontrole
opblaasbare boot
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?