Israël: Blauw en Wit nipt grootste bij verkiezingen

buitenland
0
18 sep '19
In Israël is volgens de eerste exitpolls het centrumlinkse blok Blauw en Wit met 34 zetels nipt de grootste geworden bij de verkiezingen. De Likud-partij van de huidige premier Netanyahu krijgt er 33.

In totaal zijn er 120 zetels te verdelen in het Israëlische parlement. De exitpolls komen van drie verschillende Israëlische televisiezenders. Benny Gantz, oud-generaal en nu leider van Blauw en Wit, zei al eerder geen coalitie te willen vormen met Netanyahu, mocht het zover komen. Blauw en Wit en Likud moeten straks naar verwachting het parlement, beter bekend als de Knesset, delen met ongeveer tien andere partijen.

Benny Gantz moet zich mogelijk in Nederland verantwoorden voor oorlogsmisdaden. In het Paleis van Justitie in Den Haag vindt een hoorzitting plaats over de vraag of de voormalige chef-staf van het Israëlische leger kan worden berecht voor misdaden begaan op de Gazastrook.

Israël wordt al jaren geregeerd met rechtse coalities. Premier Netanyahu was tot nu toe dertien jaar premier van Israël: van 1996 tot 1999 en sinds 2009.

Eerder deze maand hernieuwde Netanyahu zijn verkiezingsbelofte om alle nederzettingenblokken op de bezette Westelijke Jordaanoever te annexeren. "Met Gods hulp zullen we Joodse soevereiniteit toepassen op alle nederzettingen, als onderdeel van het land Israël en als onderdeel van de staat Israël," zei hij.

© ANP 2019
israël
knesset
benny gantz
benjamin netanyahu
likud
verkiezingen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?