Marokko 2e grootste wijnexporteur van Afrika

marokko
0
18 sep '19
Zuid-Afrika is de grootste wijnexporteur van Afrika

De wijnproductie van Marokko bestaat uit 77% Marokkaanse rode wijn, 6,6% witte wijn en 16,4% roze en grijze wijn. De grijze wijn wordt exclusief geproduceerd in Marokko, meldt het Spaanse medium Periodistas. In Marokko zijn in 2018 zo'n 38 miljoen flessen wijn geconsumeerd. Slechts 15% van de Marokkaanse wijn wordt geëxporteerd en gaat onder meer naar Europa, de VS, Japan en China. Vanuit Europa wordt de wijn ook geëxporteerd naar Nederland, Frankrijk en België.

Marokkaanse wijnproducenten hebben in Marokko zo'n 20.000 mensen in dienst, verspreid over drie grote bedrijven, waaronder Les Celliers de Meknes, Castel en Thalvin Group. Vooral regio Meknes en Berkane staan bekend om de wijnproductie, 60% van alle Marokkaanse wijn wordt in Meknes gebotteld en zo'n 75% van de oogst houdt huis in Berkane. In de noordelijke regio wordt wijn geteeld in kassen, vooral in de vlakte van Bouark, in de provincie Nador. 

Periodistas publiceerde ook een lijst van de betere Marokkaanse wijnen; Tandem van Thalvin heeft op Bordeau Fair in 2017 een medaille ontvangen. Ook Volubila-wijn is één van de betere Marokkaanse wijnen.

De verkoopprijs van wijn is sinds de conservatieve Islamitische PJD aan de macht kwam in 2011 met meer dan 20% gestegen. Het ministerie van Landbouw heeft echter onder leiding van de 'meer liberale' Aziz Akhannouch het "Groen Marokko" plan gepromoot met als doel de hele landbouwsector te organiseren en de productiviteit te verhogen, inclusief die van wijngaarden.

De wijnsector en producenten van andere alcoholische dranken hebben volgens Periodistasts geprofiteerd van verschillende overheidsprogramma's via het Agricultural Development Fund (FA); 95% van de wijngaarden zijn voorzien van gelokaliseerde irrigatiesystemen en hagelbeschermingsnetten.

Alcoholische dranken zijn de op twee na meest gebruikte drug in Marokko, volgens een onderzoek uit 2017 uitgevoerd door de National Observatory of Drugs and Addictions (ONDA). Tussen januari en mei 2017 dronken Marokkaanse consumenten 7% meer in vergelijking met dezelfde periode het jaar daarvoor.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
afrika
rode wijn
grijze wijn
zuid-afrika
thalvin
tandem
bordeau fair
volubila
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?