NCTV onderzoekt moord advocaat kroongetuige Nabil B.

algemeen
33
18 sep 14:54
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat zich buigen over de moord op de advocaat van een kroongetuige.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft een team opgezet met vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie, dat onder regie van de NCTV staat. Derk Wiersum werd woensdagochtend in Amsterdam doodgeschoten. Hij is de raadsman van kroongetuige Nabil B. Een verband tussen deze moord en de eerdere liquidatie op de broer van de kroongetuige in het proces tegen Ridouan T. kan op dit moment niet worden uitgesloten, aldus de bewindsman.

"Dit raakt dan aan het fundament van onze rechtsstaat en is een enorme klap, in het bijzonder ook voor de beroepsgroep van advocaten, het Openbaar Ministerie (OM), de politie en de rechterlijke macht", schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. De georganiseerde misdaad is volgens hem "een grens overgegaan". Hij spreekt van een "aanslag op de rechtsstaat".

Politie onderzoekt tips
De Amsterdamse politie heeft verschillende tips gekregen over de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat meldt een woordvoerster. "We doen breed onderzoek in de buurt, we spreken getuigen, doen sporenonderzoek en bekijken camerabeelden. Daarin worden ook de tips meegenomen die zijn binnengekomen bij de meldkamer." Over de inhoud van de tips en hoeveel het er zijn kon ze niets zeggen.

Speciaal team kijkt naar beveiliging advocaten
"Dit team heeft de bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging", aldus minister Grapperhaus. Het team gaat kijken wat nodig is om advocaten "veilig en ongestoord" hun werk te laten doen, meldt Grapperhaus aan de Tweede Kamer. "In dit team wordt ook nadrukkelijk bekeken wat voor de betrokken beroepsgroepen nodig is om veilig en ongestoord te kunnen functioneren. De veiligheid van die mensen moet altijd buiten kijf staan."

Een geëmotioneerde Grapperhaus noemt de moord op advocaat Derk Wiersum een "aanslag op de rechtsstaat. De georganiseerde misdaad is wéér een grens overgegaan. Ik begrijp de schok en emoties bij officieren en rechters heel goed." Wiersum is op een "schofterige manier vermoord".

Of de overheid tekort is geschoten in deze zaak, na de eerdere moord op de broer van de kroongetuige, wil Grapperhaus nog niet zeggen. Dat moet worden onderzocht.

"We moeten één ding niet vergeten, dit is een georganiseerde misdaad die we als samenleving - en daar was ik ook bij, als lid van de samenleving - hebben laten woekeren. Hier is nu weer een grens overgegaan. Ik zal dat ook in het kabinet heel duidelijk aan de orde stellen, hier moeten we heel hard tegenaan."


© ANP 2019
advocaat
mocromaffia
ridouan taghi
nctv
openbaar ministerie
tweede kamer
ferd grapperhaus
nabil b
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
vahid halilhodžić
gabon
vriendschappelijk
turkije
libië
syrië
oujda
golaso
cornelius haga lyceum
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi