'Totale oorlog als Iran wordt aangevallen'

buitenland
22
19 sep 13:08
Iran heeft opnieuw gewaarschuwd dat het geen aanvallen accepteert in de crisis rond de recente aanvallen op Saoedische olie-installaties.
Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif zei dat een Amerikaanse of Saoedische aanval op Iran een totale oorlog zal ontketenen. "Wij willen geen oorlog, wij willen geen militaire confrontatie, maar we zullen ons grondgebied verdedigen", aldus Zarif. Afgelopen zaterdag zijn in Saoedi-Arabië twee oliecomplexen doelmatig bestookt met projectielen, naar verluidt met drones en raketten. De schade is erg groot. Rebellen in Jemen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist, maar Amerikaanse en Saoedische functionarissen beschuldigen Iran.

De aanval kwam tijdens een voor de Iraanse economie belangrijke kans om de wurgende Amerikaanse sancties te verlichten. Trump was daar gesprekken over begonnen in een zeldzame periode van ontspanning tussen Washington en Teheran. Er was zelfs sprake van een eventuele ontmoeting tussen Trump en zijn Iraanse ambtgenoot Rohani. Het is volgens waarnemers niet logisch dat Iran nu een grote aanval zou uitvoeren.
© ANP 2019
washington
teheran
jemen
verenigde staten
saoedi-arabië
donald trump
mohammad javad zarif
iran
economie
mohammed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
team marokko
vahid halilhodžić
libië
oujda
vriendschappelijk
turkije
stade honneur
gabon
syrie
raja
atlasleeuwen
casablanca
frmf
marrakech
politie
tanger
ajax
iran
spanje
moord
daesh
rabat
dgsn
caf
mohammed vi