Britse politie: Extreemrechts terrorisme snelst groeiende dreiging

buitenland
1
19 sep '19
De grootste anti-terreurofficier van Groot-Brittannië, Neil Basu, zegt dat de politie de dreiging serieus neemt

De terroristische dreiging door toenemende extreem-rechtse bewegingen is de snelst groeiende terreurdreiging van het Verenigd Koninkrijk, zei de Britse politie donderdag. De hoogste officier voor terrorismebestrijding van het land, assistent-commissaris Neil Basu van de Metropolitan Police, zei dat de strijdkrachten de dreiging serieus nemen omdat een derde van alle terrorismedreiging uit deze ideologie voortkwam.

"Het probleem is klein, maar het is het snelst groeiende probleem", zei Basu in een media-briefing. Het aantal zaken dat gerelateerd is aan extreemrechts terrorisme is gestegen naar 10%, tegenover 6% twee jaar eerder. Van de 22 verijdelde plots om massale slachtoffers te veroorzaken werden er 7 aangedreven door de extreemrechtse ideologie.

Extreemrechts terrorisme De extreem-rechtse beweging kreeg in het Verenigd Koninkrijk een impuls na het Brexit-referendum in 2016 en de terreuraanslagen van Londen en Manchester in 2017. Terrorist Thomas Mair, die bekende dat hij werd beïnvloed door extreemrechtse propaganda, vermoorde Labour-parlementslid Joe Cox tijdens de EU-referendumcampagne in 2016. Tijdens de aanslag schreeuwde hij herhaaldelijk "Dit is voor Groot-Brittannië", "Groot-Brittannië onafhankelijk houden" en "Groot-Brittannië eerst" terwijl hij op Cox schoot en neerstak.

De 48-jarige Darren Osborne vermoordde in juni 2017 de 51-jarige Makram Ali en verwondde 11 anderen toen hij met een busje inreed op een groep moskeegangers nadat deze na het verrichten van de Taraweeh-gebeden het Moslim Welfare House in Finsbury Park verlieten. De extreemrechtse terrorist werd door een Britse rechtbank schuldig bevonden aan moord en poging tot moord en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, met een minimum van 43 jaar.

De neonazi Jack Renshaw die toegaf dat hij de moord op Labour-parlementslid Rosie Cooper had bedacht, werd in 2019 eveneens veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, met een minimum van 20 jaar. Renshaw werd door de politie onderzocht nadat hij het complot in een pub had genoemd tijdens een vergadering die werd bijgewoond door Christopher Lythgoe, de leider van de verboden extreme neonazistische groep National Action.

© Anadolu 2019
verenigd koninkrijk
groot-brittannië
nazi
extreem-rechts
terreur
neil basu
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?