Iran veroordeelt Europese oproep voor nieuwe nucleaire deal

buitenland
2
24 sep '19
Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië (E3) hebben Iran gevraagd om te onderhandelen over een nieuwe nucleaire deal

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, heeft de Europese ondertekenaars van de nucleaire deal van 2015 (JCPOA) bekritiseerd wegens het niet nakomen van hun verplichtingen. Op maandag hebben Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië opnieuw een oproep gedaan aan Iran om nieuwe onderhandelingen te accepteren over het nucleaire programma en kwesties in verband met regionale veiligheid.

"De verlamming van E3 bij het nakomen van hun verplichtingen zonder Amerikaanse toestemming is overduidelijk sinds mei 2018," schreef Zarif dinsdag op Twitter. "Oplossing voor dit tekort: het verzamelen van wilskracht om een onafhankelijk pad te smeden. Geen absurde claims en verzoeken van de VS die niet consistent zijn met JCPOA. Geen nieuwe deal voordat huidige wordt nageleefd.", sloot hij af.

De spanningen tussen Iran en de VS zijn verergerd sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich vorig jaar terugtrok uit de nucleaire deal en sancties tegen de olie- en banksector van Teheran opnieuw werden ingesteld. Iran heeft er sindsdien op aangedrongen dat Europa extra economische steun moet bieden als ze de deal willen redden.

© MAROKKO.NL 2019
iran
frankrijk
duitsland
groot-brittannië
e3
nucleaire deal
jcpoa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi