Morad El Ouakili van Radio 1 biedt excuses aan voor antisemitische beller

algemeen
9
25 sep '19
Presentator Morad El Ouakili van het nachtprogramma Gaan! op NPO Radio 1 heeft woensdag zijn luisteraars excuses aangeboden voor het aan het woord laten van een antisemitische beller in de uitzending.

"De beller die ik alle ruimte gaf om zijn Jodenhaat uitgebreid toe te lichten, had nooit zo lang aan het woord mogen blijven. De commotie die dat moment heeft veroorzaakt is terecht en dat heeft mij aan het denken gezet. Ik had moeten ingrijpen toen ik doorhad wat voor vlees ik in de kuip had", zei Morad aan het begin van zijn inbelprogramma.

"Vanuit mijn nieuwsgierigheid doorvragen was ongepast. Omdat dit soort abjecte ideeën gewoonweg fout zijn. Vanaf het moment dat de grove woorden Jodengespuis en uitroeien vielen had ik het gesprek moeten beëindigen. Of de lijn verbreken." Morad biedt excuses aan voor het niet op tijd ingrijpen. "Ik begrijp dat ik daarmee mensen heb gekwetst en excuus is daarmee dan ook zeker op zijn plaats. Ik zal mijn best doen ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer voorkomt."

Kritiek De presentator van 'de extra vroege ochtendshow', die sinds januari elke werkdag op Radio 1 in de zendtijd van BNNVARA te luisteren is, kreeg na het omstreden gesprek veel kritiek, omdat hij geen weerwoord gaf. "De discussies die ik nu online lees over dat ik hem aan het woord liet, omdat ik een Marokkaans-islamitische achtergrond heb, en antisemitisme daarom goedkeur, doen mij wat. Wie mij al wat langer kent, weet beter. Ik hou van al mijn luisteraars, waar je ook vandaan komt."

In zijn radioprogramma staan de luisteraars centraal. "De band die ik met jullie heb is mij veel waard. En in dit programma geef ik iedereen, ook bellers met sterk afwijkende meningen, altijd de ruimte om hun kant van het verhaal te doen. Daar mag dan vervolgens door een ander op gereageerd worden. Die veilige omgeving van kunnen zeggen wat je denkt en elkaar corrigeren wil ik bewaken. Maar er mogen in de discussie geen grenzen worden overschreden, zoals dat gisteren duidelijk wel is gebeurd."

© ANP 2019
npo radio 1
marokkaan
moslim
stadion feijenoord
bnnvara
morad el ouakili
antisemitisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi