Initiatiefnemer Holocaust-homo-monument tart Marokkaanse overheid met nieuw project

marokko
3
25 sep '19
De Duitse initiatiefnemer Oliver Bienkowski moet formeel het land uit omdat hij illegaal in Marokko verblijft

Nog geen maand nadat lokale autoriteiten het illegale holocaust homo-monument in Aït Faska, nabij Marrakech, hebben gesloopt komt de Duitse kunstenaar nu met een monument voor "slachtoffers van werkkampen" voor de spoorlijnen die tijdens de twee wereldoorlog in de Marokkaanse Sahara zijn gebouwd.

"Marokko heeft een monument nodig voor duizenden mensen," schreef hij op zijn Facebook pagina. "Spaanse joden stierven bij de bouw van de spoorlijnen in de Marokkaanse Sahara", gaat hij verder. "Nu begrijp ik waarom bulldozers ons Holocaust-monument hebben vernietigd, om het verhaal van de kampen uit te wissen", aldus de kunstenaar.

Bienkowski heeft het al een tijdje aan de stok met de Marokkaanse autoriteiten. Onlangs nog schreef de kunstenaar een brief aan de Marokkaanse koning om te klagen over de lokale autoriteiten en hun gebrek aan reactievermogen op zijn vergunningsaanvraag het holocaust homo-monument te bouwen. Het monument was volgens Bienkowski bedoeld om een nieuwe generatie Marokkanen te informeren over de gruwelen van de genocide van de nazi's en beweert dat lokale autoriteiten van het guerrilla-monument op de hoogte moeten zijn geweest. De bouw van het niet-gesanctioneerde project verliep onopgemerkt totdat Bienkowski in de tweede helft van augustus 2019 begon met het zoeken van aandacht en het publiceren van foto's en video's van de kunstinstallaties op sociale netwerken.

Nieuws over de bouw van het monument ging als een lopend vuurtje en zorgde voor veel kritiek van tegenstanders van normalisatie met Israël en van Marokkaanse burgers die het onjuist vonden dat een dergelijk monument in Marokko werd gebouwd. Het was duidelijk dat de Marokkaanse regering vond dat het actie moest ondernemen tegen het illegale holocaust-gedenkteken dat werd gebouwd zonder officiële toestemming of goedkeuring van de leiders van de Marokkaanse Joodse gemeenschap.

Het sloopwerk van de Marokkaanse autoriteiten ging echter niet alleen over de ongeoorloofde constructie van het monument maar ook over het beheersen van het verhaal van de Holocaust in Marokko. Koning Mohammed V werd gezien als de beschermheer van de ongeveer 250.000 Marokkaanse joden in het toenmalige Franse protectoraat, en was een voorbeeld van de ruimdenkendheid en tolerantie van Marokko. "Er zijn geen joden in Marokko, alleen Marokkanen, allemaal mijn onderdanen", zei Mohammed V destijds tegen de Franse koloniale autoriteiten.

De heldhaftige rol van wijlen Mohammed V om het pro-nazi Vichy-regime te trotseren en de Marokkaanse joden te beschermen werd door Bienkowski teniet gedaan met zijn schurken-monument. En met dit nieuwe gedenkteken voor de "slachtoffers van dwangarbeidskampen" maakt Bienkowski dezelfde fout. "Omdat buitenlandse Joden stierven in Marokko, hebben we de herinnering aan de Holocaust nodig", schreef Bienkowski op zijn Facebook. Het lijkt erop dat de excentrieke kunstenaar koste wat het kost de holocaust blijft misbruiken om zijn kunstwerken in Marokko te bouwen.

De werkelijkheid zit toch anders in elkaar. De gedwongen arbeid in de strafkampen van het Vichy-regime in haar Afrikaanse koloniën bestonden uit Europese politieke dissidenten, buitenlandse vluchtelingen en republikeinen die werden vastgehouden tijdens de Spaanse burgeroorlog. In slechts enkele gevallen waren dit moslims en joden uit Noord-Afrika.

Mohammed V geëerd  Wijlen Koning Mohammed V werd in 2015 postuum geëerd voor het beschermen van de 250.000 joden in zijn land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Institute for World Jewish Studies reikte de Martin Luther King Jr.-Rabbi Abraham Heschel Award uit aan de kleindochter van de koning, prinses Lalla Hasna van Marokko. De ceremonie vond plaats in de B’nai Jeshurun synagoge in New York City.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
marrakech
holocaust
monument
ait faska
ouarzazate
oliver bienkowski
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?