Marokko: Mensenrechtenorganisatie veroordeelt straffen lerares

marokko
0
26 sep '19
De beslissing van de minister kwam nadat de lerares een filmpje deelde waarin de betreurenswaardige staat van een openbare school waar ze werkt werd getoond

De lerares wordt geconfronteerd met disciplinaire maatregelen na het delen van een video waarin ze de slechte staat van een schoolgebouw wereldkundig maakte. De Marokkaanse mensenrechtenvereniging (ANDDH) heeft via sociale netwerken het besluit van de minister van Onderwijs, Said Amzazi, veroordeeld. Het besluit van de minister leidde tot nationale controverse.

De voorzitter van ANDDH, Muhammed Rachid Chrii, beschreef de beslissing van het ministerie als 'willekeurig en autoritair', meldt Morocco World News. De ANDDH riep ook de afdeling van Said Amzazi op om de beslissing te heroverwegen omdat de inhoud van de video een treffend voorbeeld is van de realiteit van de meeste onderwijsinstellingen in Marokko, met name op het platteland.

De lerares plaatste de video om ambtenaren aan te sporen actie te ondernemen tegen het afbrokkelende openbare onderwijs van Marokko in het algemeen. Amzazi vond haar gedrag echter 'ongepast' en betoogde dat de lerares enkel het imago van het ministerie wilde aantasten.

Veel Marokkaanse leraren hebben hun solidariteit betuigd met hun collega naar aanleiding van de beslissing van het ministerie. Internetgebruikers lanceerden een campagne onder de slogan: 'Het delen van de waarheid is geen misdaad.' Anderen begonnen zelf ook video's en foto's te delen die dezelfde afschuwelijke toestand op andere scholen in Marokko weergeven.

Geconfronteerd met de onverwachts brede steun voor de lerares heeft de minister het besluit onlangs ingetrokken, zei de ANDDH-voorzitter tegen Morocco World News.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
onderwijs
lerares
said amzazi
mensenrechten
anddh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?