Franse oud-president Jacques Chirac overleden (video)

marokko
1
26 sep '19
De voormalige president van Frankrijk Jacques Chirac is donderdagochtend overleden. Dat meldt zijn schoonzoon aan persbureau AFP.

“De president is vanochtend ingeslapen, omgeven door zijn naasten”, laat de familie van Chirac weten. Het ging al een hele tijd slecht met de gezondheid van de voormalige premier en president.

In 2016 kroop hij al eens door het oog van de naald. Toen werd hij in het ziekenhuis van Pitié-Salpêtrière in Parijs opgenomen met een longontsteking nadat hij tijdens zijn vakantie in Marokko plots last kreeg van ernstige ademhalingsproblemen en hoge koorts. "Chirac heeft het maar nipt gehaald", klonk het toen in de Franse media op basis van een verklaring van de familie. Het was toen zo nipt, dat een minister hem zelfs al had doodverklaard. "Zijn toestand was zeer, zeer zorgwekkend." Sinds 2005 werd hij geregeld opgenomen in het ziekenhuis.

Chirac was van 1995 tot 2007 president van Frankrijk en was al geruime tijd van het politieke toneel verdwenen. Chirac werd beschouwd als een grote vriend van het Marokkaanse koninkrijk, en van wijlen koning Hassan II in het bijzonder. Chirac werd 86 jaar oud.


De voormalige president en zijn metgezel Bernadette Chirac verbleven regelmatig in Taroudant, regio Agadir.

Irak Politiek zal Chirac vooral herinnerd worden voor het moment dat hij 'nee' zei tegen George W. Bush. De Amerikaanse president wou Irak binnenvallen met de steun van de VN. Chirac was echter niet overtuigd en dreigde zelfs met een veto binnen de VN, waardoor Bush genoodzaakt was op eigen houtje Irak binnen te vallen.

© ANP 2019
frankrijk
president van frankrijk
jacques chirac
marokko
hassan ii
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi