'School Utrechtse moskee lijkt op sekte'

algemeen
0
27 sep '19
Dat staat in een rapport dat het Verwey-Jonker Instituut vrijdag heeft gepubliceerd over het onderwijs in de salafistische moskee in Utrecht.
Het onderwijs dat de Utrechtse AlFitrah-moskee aan kinderen geeft, heeft sektarische trekken. De wereld wordt strak ingedeeld in 'halal' (toegestaan) of 'haram' (verboden). Kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar leren dat ze afstand moeten houden van alles wat niet-islamitisch is en dat ze ouders, familie of vrienden moeten corrigeren als die andersdenkend zijn. Deelnemen aan pretjes op een reguliere school, zoals schoolreisjes en Sinterklaas, wordt actief ontmoedigd. Volgens de onderzoekers zet AlFitrah niet actief aan tot radicalisering of geweld, maar het gedachtegoed kan daarvoor wel een voedingsbodem zijn. Bij de moskee gebeuren dingen die op of over de rand van de wet zijn, maken de onderzoekers op uit gesprekken met ingewijden.

Zo worden er islamitische huwelijken gesloten zonder burgerlijk huwelijk bij de gemeente en dat maakt het in Nederland verboden polygamie mogelijk. Aangifte doen bij de politie van misstanden zou gezien worden als verraad en ook zouden kinderen leren dat niet-gelovigen niet te vertrouwen zijn.

Eerder onderzoek
Het Utrechtse instituut deed in 2016 al onderzoek naar het moskeeonderwijs. Toen bleek dat de lessen "pedagogisch verantwoord" waren, maar wel een risico vormden dat moslimkinderen met de rug naar de Nederlandse samenleving zouden gaan staan. De gemeente Utrecht gaf vervolgens opdracht voor nader onderzoek. De onderzoekers spraken in een jaar tijd met vijftig mensen, die allen anoniem willen blijven. "Kinderen krijgen een zwart-witvisie voorgeschoteld die geen rekening houdt met de Nederlandse samenleving waarin zij leven", staat in het rapport. "Zelf nadenken wordt ontmoedigd en het stellen van vragen wordt niet geaccepteerd."
© ANP 2019
samenleving
utrecht
verwey-jonker instituut
onderwijs
alfitrah-moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi