Franse rechter: Babynaam Jihad mag niet!

buitenland
107
29 sep '19
Een moeder had haar baby de naam Jihad gegeven, maar het gerecht heeft vrijdag de naam verworpen omdat deze een negatieve bijklank zou hebben.

De rechtbank vindt de naam schadelijk voor het kind en verwacht dat hij later problemen zal krijgen met die naam. Dat zegt het parket van Dijon aan het Franse persbureau AFP. De uitspraak is gebeurd "in het hogere belang van het kind".

"De voornaam Jihad heeft een negatieve connotatie door de link met de terroristische beweging. Als de naam veranderd wordt in 'Jahid', die ook veel gebruikt wordt door Arabisch sprekenden, en wat als betekenis 'moed' heeft, dan is er volgens de rechtbank geen connotatie met het begrip oorlog.

De zaak werd in november 2018 aangespannen door Franse gemeente Dijon, nadat bleek dat een moeder haar pasgeboren kind zo wilde inschrijven. "Ook al wordt de naam Jihad in de Arabische wereld vaak gebruikt en betekent deze 'heilige oorlog", blijft het voor de publieke opinie toch zo dat de naam gelinkt wordt aan terroristische activiteiten, en dus wordt geassocieerd met islamistische fundamentalisten", verklaarde de procureur van Dijon, Éric Mathais, tegenover persbureau AFP.

De moeder liet eerder al aan de lokale pers weten dat als de rechter de naam Jihad zou verwerpen, ze twee letters zou veranderen en haar zoon de naam Jahid zou geven. Dat gebeurde ook in een eerdere zaak uit 2018 toen een stel eveneens op verzet stuitte bij het inschrijven van hun kind.

© MAROKKO.NL 2019
frankrijk
dijon
jihad
babynaam
rechter
jahid
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?