1 jaar cel voor journaliste Hajar Raissouni voor abortus en voorhuwelijkse seks

marokko
19
1 okt '19
De rechtbank veroordeelde ook de verloofde van Raissouni tot een jaar gevangenisstraf voor deelname aan 'illegale abortus' en 'voorhuwelijkse seksuele relaties'

De politie arresteerde Hajar Raissouni op 31 augustus tijdens een surveillance van een illegale abortuskliniek. De arts die naar verluidt de abortus voor Raissouni uitvoerde, kreeg een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. De rechtbank heeft de zittingen meerdere malen uitgesteld op verzoek van de verdediging en deed de uitspraak een maand nadat het proces aanvankelijk zou beginnen.

Myriam Moulay Rachid, de advocate van de veroordeelde arts, Jamal Belkeziz, presenteerde tijdens de laatste hoorzitting bewijs dat haar cliënt de abortus niet heeft uitgevoerd bij de journaliste door te beargumenteren dat uit een bloedtest bleek dat Hajar niet zwanger was.

Ophef De zaak van Raissouni heeft het publieke debat over het gebrek aan individualisme aangewakkerd. Feministen en activisten tekenden een manifest en bekritiseerden de Marokkaanse wet voor het strafbaar stellen van voorhuwelijkse seksuele relaties en abortus.

Internationale mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Watch en Amnesty International, veroordeelden ook de arrestatie en riepen op tot onmiddellijke vrijlating van de journaliste. De Marokkaanse wet criminaliseert zowel seks buiten het huwelijk als abortus in gevallen waarin niet kan worden bewezen dat de zwangerschap levensbedreigend is voor de moeder.

© MAROKKO.NL 2019
marokko
hajar raissouni
abortus
jamal belkeziz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi